Slovenija > Črna kronika
44 ogledov

Žrtev prometne tragedije se trku ni utegnila izogniti

Prižig sveč po prometni nesreči na Viru pri Domžalah Anja Perše, Špela Jurman
Krivcema za trčenje na Viru pri Domžalah, ki ga ni preživel 22-letni domačin, grozi do 12 let zapora.

Ljubljanski kriminalisti so konec oktobra kazensko ovadili 24- in 25-letnika iz okolice Domžal, ki naj bi v začetku septembra zakrivila prometno tragedijo na Viru pri Domžalah. Osumili naj bi Elbasana Destanija in Ardita Ademija.

Vsak s svojim vozilom in domnevno s preveliko hitrostjo naj bi se prehitevala po najbolj prometni Bukovčevi ulici na Viru in pri tem trčila v vozilo 22-letnika, ki se je na to glavno ulico vključeval s stranske ceste.Slednji trčenja ni preživel, saj je posledicam nesreče podlegel že takoj na kraju tragedije.

Eden v ograjo, drugi v pokojnega

Zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu, ki jima jo očita policija v kazenski ovadbi, domnevnima krivcema za nesrečo grozi do 12 let zapora in prepoved vožnje motornega vozila.

Preiskovalni sodnik, ki si je takrat ogledal prizorišče trčenja, je po naših informacijah nemudoma že ob ogledu odredil, da se obema odvzame in pregleda vzorec krvi zaradi suma, da sta za volan sedla močno vinjena. Prav tako so takoj vpoklicali sodne izvedence prometne stroke, ki so morali preveriti vse podrobnosti in okoliščine tako vožnje domnevnih krivcev za nesrečo kot tudi pokojnega voznika. Predvsem naj bi sodnika zanimalo, s kolikšno hitrostjo sta vozila domnevna krivca in ali je pokojni, ki se je vključeval na cesto imel sploh čas ter možnost, da bi opazil, da se mu približujeta oziroma se jima kakorkoli izogniti. Izvedenci so morali ob preverjanju okoliščin nesreče med drugim izračunati tudi zavorno pot.

Domnevna krivca naj bi dejansko vozila pod vplivom alkohola, pri vožnji vštric pa nista bila pozorna na druge udeležence, zaradi česar naj bi vključevanje vozila pokojnega v promet opazila praktično šele, ko je prišlo do trčenja. Ob tem, ko sta opazila, da jima nasproti prihaja vozilo pokojnega, naj bi tudi čisto prepozno začela zavirati. Oba naj bi se takoj začela pomikati skrajno levo, zaradi česar naj eden od njiju trčil v betonsko ograjo na levi strani vozišča, drugemu pa se neuradno pokojnemu ni uspelo nikakor izogniti in je zato trčil naravnost v vozilo pokojnega, ki je takoj zatem umrl.

Pokojni naj bi sicer pri vključevanju v promet izsilil prednost, a neuradno zanj to zagotovo ne bi bilo usodno, če bi voznika, ki sta se mu približevala s prekormerno hitrostjo upoštevala omejitve in pravila oziroma vozila s hitrostjo, ki je v tem naselju dovoljena. Izvedenec naj bi ugotovil, da naj bi se domnevna krivca pred vozilom pokojnega pojavila nenadoma, zaradi česar naj ju pokojni niti ne bi utegnil opaziti.

Hočejo grbine

Domačini z Vira pri Domžalah so takoj po tragični prometni nesreči združili moči. Po vsej Bukovčevi ulici so prižgali okoli 1200 sveč in s tem opozorili na prometno tragedijo sredi te ulice,

Skupina tamkajšnjih stanovalcev pa se je lotila zbiranja podpisov pod peticijo, s katero od občine Domžale zahtevajo, da uredi promet na omenjeni ulici oziroma da naj prehitre voznike umirajo s postavitvijo cestnih grbin.

Komentarjev 2
  • 4krogci 10:17 13.november 2014.

    Ok una dva sta sla prehitro + prehitevala sta se in zato imata odgovornost!! Samo pokojni je pa iz parkirja zavil na cesto in s tem izsilil prednost!

  • Skippy 08:50 13.november 2014.

    In sedaj namesto, da bi polovili 5 procentov prehitrih in pijanih voznikov, bi radi kaznovali še vseh 95 procentov. Glavni problem v Sloveniji pa so pločniki, zaradi česar ogroženi vozniki ne moremo rešiti takšnih situacij, ki bi jih ...prikaži več npr. v Avstriji lahko.