Slovenija > Črna kronika
147 ogledov

Župnik krivde ne priznava

Sojenje Saša Despot
Na ljubljanskem sodišču se začenja proces zaradi domnevne spolne zlorabe, ki naj bi jo povzročil duhovnik.

Nekdanji župnik iz župnije v Preski Franc Klopčič ne priznava domnevne spolne zlorabe komaj osem let stare deklice. Krivde danes pred ljubljanskim okrožnim sodiščem ni priznal, zato se sojenje nadaljuje. Grozi mu do deset let zapora. Sodni proces pa bo potekal v strogi tajnosti zaradi zaščite žrtve.

Duhovnik naj bi deklico, ki naj bi pri njem obiskovala verouk spolno napadel v eni od sob župnišča. Z njo naj bi imel spolni odnos, kar naj bi dokazovale poškodbe, ki so jih pri deklici odkrili med zdravniškim pregledom. Po štirinajstih letih službovanja v Preski, so ga nadrejeni zaradi razkritja domnevne zlorabe že pred dobrim letom umaknili v samostan v Stični.

Čist kot solza?

Klopčič od začetka postopka vztrajno zatrjuje, da ni kriv. O tem se je vernikom župnije v Preski celo javno izpovedal lani spomladi, ko je na spletni strani župnije objavil sporočilo: "Te očitke odločno zavračam in vam sporočam, da sem glede tega čist kot solza," poudarja.

Klopčič je sicer že pred časom prav tako odkrito priznal, da ima nezakonskega otroka, zdaj 15-letno hčerko.

Tožilec zanj predlaga leto in pol zaporne kazni, kar se zdi Klopčiču in njegovima zagovornikoma povsem nesprejemljivo. "Ta postopek in vse kar je z njim povezano mi je uničilo življenje," je Klopčič vztrajal na sodišču. Klopčičev zagovornik Jože Hribernik je zgrožen nad tem, kar se Klopčiču očita. "Moji stranki se očita eno samo kaznivo dejanje, enkratni dogodek, torej ne gre za kontinuiteto. Ko smo na to opozorili sodišče, je tožilstvo brez dokazov opredelilo, da naj bi se dogodek zgodil v obdobju med septembrom 2004 in marcem 2005. Kako naj obdolženec najde alibi za kar 212 dni, od tega pa je deset let. Obramba je tako onemogočena," je prepričan Hribernik.

Do denarja je mogoče priti...

Sodišču predlaga naj med drugim zasliši sošolca domnevne oškodovanke in starše otrok, ki naj bi na otroke med uro verouka čakali na hodniku. Klopčičev zagovornik pa je prepričan, da je potrebno pridobiti tudi zdravstveno dokumentacijo in dokumentacijo pristojnega Centra za socialno delo (CSD), ki naj bi družino domnevne žrtve obravnaval zaradi nevzdržnih družinskih razmerah in da do pregona duhovnika zato sploh ne bi smelo priti. "Imamo pričo, ki bo potrdila, da je njen oče govoril, da je do denarja mogoče priti, le način je treba najti," dodaja Hribernik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.