Slovenija
31 ogledov

Črna lista poslancev

du%C5%A1an semoli%C4%8D, sindikati Žurnal24 main
ZSSS objavlja črno listo poslank in poslancev z glasovanja o predlogu zakona o malem delu. Dušan Semolič pred jutrišnjim glasovanjem poziva k zavrnitvi zakona.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Na prvi črni listi poslank in poslancev so na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) objavili rezultate glasovanja o predlogu zakona o malem delu, ki je potekalo 26. oktobra 2010. Vsakega poslanca in poslanko, ki so glasovali za sprejem protidelavske zakonodaje, so označili s piko. Temnejša kot je pika, bolj je protidelavski. In več kot ima označb, bolj je protidelavski. Še največ podpore so zakonu dali v SD in LDS,  v Zares so neenotni, DeSus pa je napovedal premislek. V SDS in SNS zakonu nasprotujejo.

''To bo na naši spletni strani redna rubrika,'' pravi prvi mož svobodnih sindikatov, Dušan Semolič, in dodaja, "da bodo ljudje vedeli, kako poslanci in poslanke glasujejo o delavski zakonodaji in da bodo vedeli, kako se poslanci opredeljujejo do zakonov, usodnih za delavstvo''.

Po mnenju Semoliča zakon o malem delu prinaša škodljive posledice na trg dela. ''Upamo, da poslanke in poslanci ne bodo podlegli pritiskom strankarskih šefov, torej pritiskom, ki zagovarjajo zakon o malem delu. Obstoječi predlogi niso pravi odgovor na realne probleme na trgu dela in tu gre dejansko za darilo vlade delavkam in delavcem,'' opozarja Semolič.

Večina mladih, ki zaključijo šolanje, in okoli 100 tisoč brezposelnih po mnenju Semoliča potrebuje redno delo, ne pa malo delo, ki po njegovem dolgoročno ogroža tudi zaposlene za nedoločen čas. ''Malo delo je vhod v revščino,'' še pravi Semolič, ''delodajalci ne bodo plačevali prispevkov, nadomestila za bolniško, regresa, potnih stroškov in podobno. In vse to je idealna priložnost za delodajalce, da bodo zniževali stroške na račun delavskega standarda.''  Napoveduje celo, da bi malo delo lahko še dodatno izrinilo delo po zakonu o delovnih razmerjih.

V zvezi svobodnih sindikatov zato še pozivajo poslanke in poslance, naj na izredni seji zavrnejo po njihovem škodljiv zakon o malem delu in tako tudi prihranijo stroške že napovedanega referenduma.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.