Slovenija
766 ogledov

Črnčec: "Matej Tonin se je pustil omrežiti"

Damir Črnčec Anže Petkovšek Damir Črnčec
Pred komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je stopil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec

Člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) od državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca pričakujejo pojasnila o zaposlovanju na Sovi. Pred začetkom seje je opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot "politična policija iz starih časov".

Črnčec je pred prihodom na sejo v izjavi medijem poudaril, da je zelo razočaran nad dogajanjem glede Knovsa. Po njegovih besedah se je predsednik komisije Matej Tonin "pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani največje opozicijske stranke".

Parlamentarni nadzor, ki ga opozicija izvaja skozi Knovs, je po njegovih besedah postal "po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov". Njen namen je destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema, je prepričan Črnčec, ki je še dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, torej v zadevi arbitraža. "Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu," je poudaril.

Glede zgodbe o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca na Sovi pa je dejal, da so pristojni organi že podali svoje mnenje, sam pa nima ne pristojnosti ne odgovornosti, da bi ravnal v nasprotju s tem.

Šarca bodo zaslišali v petek

Knovs nadaljuje obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na sejo so danes povabili Črnčeca, medtem ko bo Šarec pred komisijo stopil v petek. Šarcu in Črnčecu so namreč očitali vplivanje pri zaposlitvi uslužbenke, sicer Šarčeve znanke.

Po polemikah v javnosti glede zaposlitve Šarčeve znanke pa tudi glede sorodnice evropske poslanke Ljudmile Novak ter poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo več javnih uslužbencev in ugotovil nekaj kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. Sova je sicer nepravilnosti že odpravila, o čemer naj bi direktor agencije Rajko Kozmelj na zadnji seji že poročal članom Knovsa. Ta tema je hkrati tudi napela odnose med Knovsom in Sovo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • matermila 09:14 22.januar 2020.

    Bilo bi bolje,da bi opravljal svoje delo(varnost države),kot pa da deli neke komentarje,brez repa in glave.Tu je pa en njegov twit,ko je še bil pri sebi: Damir Črnčec @DamirCrncec · 27 Aug 2018 SLO meja postaja vse bolj porozna. Število ...prikaži več nezakonitih migrantov se počasi a zanesljivo povečuje, odločevalci pa se obnašajo kot da se to njih ne tiče. Zagotavljanje varnosti v SLO je za naše politike dolžnost in obveznost! Se tega zavedajo?! Ko je minilo leto in pol,je mojster Damir na to že pozabil.

  • Pepe007 08:26 22.januar 2020.

    Inštitucij, ki delajo dobro, ni treba ne vem kako hudo nadzorovati. Jasno pa je, da je SOVA ne dela dobro. Katastrofalno so se odrezali v mejnem sporu s Hrvaško, vmes so se igrali tudi neko stavko in še kaj. Dvomim ...prikaži več pa, da bo ta problem rešen, če se bo "pol" države ukvarjalo z eno zaposlitvijo v tej inštituciji. Bo treba precej bolj resno zaropotati.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 20:32 21.januar 2020.

    [ ... po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov ... ] Ne seri Črnčec. Tonina ne prenašam, še manj trapaste pripombe. Obveščevalna služba, policija ... so bile v preteklosti, so in bodo tudi v bodoče politične. ...prikaži več Tako kot razne komisije za nadzor.