Slovenija
173 ogledov

Črne gradnje na zaščitenem

črna gradnja
1/2
Suzana Kos
Praksa. Z domnevnimi policijskimi črnimi gradnjami se ukvarja vrh občine, s kulturno dediščino pa ne.

"Prav nobene izjave vam ne bom dala," nas je zavrnila Damjana K. iz Kranja, ki je v središču koprskega mestnega jedra pred časom kupila hišo, ob njej pa si je na notranjem vrtu med objekti, ki so v lasti sosedov, zdaj omislila nekakšen paviljon.

"Območje notranjih vrtov ob hišah mestnega jedra je zaščiteno, na njih ne smemo prav nič graditi brez ustreznih soglasij, to domačini dobro vemo," je bila ogorčena ena od sosed, Koprčanka Kristina Glavina.

Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) je ugotovil, da gre v konkretnem primeru za nedovoljeni gradbeni poseg v varovane elemente registriranega arheološkega najdišča in varovane elemente naselbinskega spomenika. "Investitor kulturnovarstvenega soglasja za poseg ni dobil, zato vas prosimo za ukrepanje," je pozval pristojne inšpekcije.

Pri nekaterih so nepristojni ...

"Žal ugotavljamo, da se pogosto razen nas in ministrstva za kulturo ne zgane nihče od pristojnih inšpekcij, niti občinska, ki bi morala biti za to zainteresirana, tudi zato, ker občina pobira komunalni prispevek," meni Bruno Purger, vodja območne enote ZVKD. In res; s koprske občine so nam odgovorili, da za tovrstne primere njihove inšpekcijske službe nimajo pristojnosti.

... pri drugih prijavah pa

To je zanimivo, saj je nedavno v Kopru zaradi anonimnih prijav domnevnih nedovoljenih gradenj in preverjanja občinskih funkcionarjev na terenu zavrelo do spora s policijo in izredne seje občinskega sveta. Vodja občinskega inšpektorata Ljubiša Mihajlović se je namreč na podlagi prijav gradenj s sodelavcem odpravil v Ankaran in z mobilnikom fotografiral na določenih lokacijah. Tako je posnel hiši Deana Juriča, šefa kriminalistov, in Ljuba Volmuta, nekdanjega vodje policijskih preiskovalcev; policijo je seveda nato zanimal namen njegovega fotografiranja. Občinski funkcionar jim je zatrdil, da je le opravljal svoje redno delo in da je fotografiral tudi druge lokacije, župan pa je sklical izredno sejo občinskega sveta zaradi "škandaloznega in nesprejemljivega pritiska policije na inšpektorat".

Skladno z načrtom dela

Na gradbenem inšpektoratu so poudarili, da nadzor nad varovanjem kulturne dediščine opravlja prvenstveno inšpektorat za kulturo in medije; sami pa se bodo z zadevo ukvarjali "skladno s svojimi prioritetami in letnim načrtom dela".

Koprsko mestno jedro je sicer kot celota razglašeno za spomenik oziroma območje registrirane nepremične kulturne dediščine, zato tam brez ustreznih soglasij in izdanih kulturnovarstvenih pogojev gradbeni posegi niso dovoljeni. Na območju gradnja na splošno sicer ni prepovedana, je pa pogojena z upoštevanjem varstvenih režimov za kulturno dediščino in določili v veljavnih prostorskih aktih; pred gradnjo ali drugačnimi posegi v zemeljske plasti je zato treba izvesti predhodno arheološko raziskavo.

Arheolog Jaka Bizjak z ZVKD si je nedovoljeno gradnjo v Kopru ogledal in ugotovil, da je investitor opravil izkop zemljine, za objekt so bili zgrajeni tudi temelji, del vrta pa se je zasul z izkopanim materialom.

Komentarjev 2
  • titty 16:18 27.april 2014.

    Zrušit vse, kar nima dovoljenja - in to vsem! Na Obali pa itak vsak neprimorec zida kar se mu zahoče, siguren sam vase, da se sme in kdo mi kaj more! Obup! In verjamem, da so domačini takih ljudi siti čez glavo!

  • jakec1575 10:41 27.april 2014.

    Slabše za druzbo je od kriminalca samo se pokvarjen policist oz. katerakoli uradna oseba, ki zlorablja svojo moč.