Slovenija
33 ogledov

Črne napovedi za Slovenijo

Največji padec BDP med državami je glede na prvo četrtletje 2008 zabeležila Esto Žurnal24 main
Slovenija bo letos beležila javnofinančni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in dvoodstotni padec BDP.

Takšna je napoved Evropske komisije v njeni zimski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju. Slovenija bi morala sicer primanjkljaj v tem letu znižati pod tri odstotke BDP, sicer ji grozi finančna kazen.

Za leto 2014 pa komisija Sloveniji napoveduje 4,7-odstotni primanjkljaj in 0,7-odstotno rast. Ocene glede rasti in primanjkljaja tako za letos kot za prihodnje leto so za Slovenijo občutno slabše kot v povprečju v območju evra in celotni EU.

Še lani novembra je komisija Sloveniji za letos napovedala 3,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj in 1,6-odstotni padec BDP.

Sicer pa je Bruselj Sloveniji za letos napovedal javni dolg v višini 59,5 odstotka BDP, za naslednje leto pa 63,4-odstotnega, kar je še vedno precej boljše od povprečja v območju evra in EU, vendar strmo raste.

Tudi brezposelnost je nižja kot v povprečju v območju evra in EU, a prav tako raste. Po napovedi komisije bo Slovenija letos beležila 9,8-odstotno brezposelnost, leta 2014 pa 10-odstotno.

Umar presenetila le napoved investicij

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so v odziv na ugotovitve komisije poudarili, da napoved Slovenijo uvršča "med države z največjim predvidenim zmanjšanjem gospodarske aktivnosti v letošnjem letu".

"Takšna pričakovanja ne odstopajo bistveno od jeseni objavljene napovedi Umarja, ki je za letos predvidel 1,4-odstotni padec gospodarske aktivnosti v Sloveniji, opaznejša pa je razlika glede napovedi investicij, kjer Evropska komisija pričakuje večji padec," so zapisali.

Evroobmočje slabše od napovedi

Siceršnje napovedi za evroobmočje so zelo črnoglede. Tako naj bi se rast ponovno pojavila šele prihodnje leto, kar je v nasprotju s poprejšnjimi napovedmi, da naj bi se recesija končala že letos. Evropska komisija kot krivce za poslabšanje napovedi omenja pomanjkanje bančnih posojil, zamrznjene investicije in rekordno nezaposlenost, ki znaša 12,2 odstotka oziroma več kot 19 milijonov ljudi..

Celotno evroobmočje, v katerega spada 17 članic EU, se bo letos po napovedih skrčilo za 0,3 odstotka, kar je še celo desetinko bolj pesimistična napoved od Mednarodnega denarnega sklada. Leta 2014 naj bi sicer po napovedih iz Bruslja gospodarstvo poraslo za 1,4 odstotka.

Komentarjev 26
  • privat 08:17 24.februar 2013.

    jaz se čudim ,da sploh še kaj funcionira ! Družba brez vrednot " mora razpasti"...kdo je sploh mislil da bo tako sploh šlo??

  • Scott 16:13 22.februar 2013.

    A ta šivilija, ki naj bi se zelo dobro spoznala le na moške(trenutno ima črnogorca)?

  • Scott 16:11 22.februar 2013.

    Do konca vas bo uničil bulmastifizem, bonsaizem, ata-pampersizem, komunizem!Do konca, ja!