Slovenija
51 ogledov

Črne zidanice bodo legalne

Zidanice Jerca Božič Kranjec
Prehitevajo državo. Legalizirali bodo 190 nelegalnih in neskladnih zidanic.

Z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN), ki naj bi ga svetniki danes obravnavali v prvem branju, bodo v Mestni občini Novo mesto lahko legalizirali 190 zidanic, zgrajenih brez gradbenega dovoljenja ali neskladno z njim.

Prej kot država

Medtem ko na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pripravljajo nov predlog legalizacijskega zakona, ki naj bi ga sprejeli prihodnje leto, bo mestna občina z OPPN velik del črnih gradenj na njenem območju rešila še pred tem.

"Takšen pristop k legalizaciji je smiseln in smotrn, saj se skozi postopek priprave in sprejema prostorskega akta, ki temelji na strokovnih preveritvah ter sodelovanju pristojnih ustanov in javnosti, poišče rešitev za zaključena območja takšnih gradenj," so nam o novomeškem OPPN povedali na ministrstvu za prostor.

Do zdaj dve rušitvi

Pobudnik OPPN je bil zavod za turizem, ki v dolenjskih zidanicah vidi veliko turistično možnost, a je takšno dejavnost možno opravljati le v objektih z uporabnim dovoljenjem. "Skoraj vsak Dolenjec ima svoj vinograd in svojo zidanico, tega ni nikjer na svetu, zato smo začeli uvajati produkt turizma v zidanicah, ki skokovito narašča," nam je dejal Ivo Kuljaj, direktor zavoda za turizem.

Do zdaj so inšpektorji, kolikor ve Kuljaj, zahtevali in tudi izpeljali rušitev dveh na črno zgrajenih zidanic, in sicer na Trški gori in v Gabrju, kar pa se je zgodilo že pred leti. "Je pa povsem mogoče, da bi se brez tega OPPN tudi pri nas ponovila nedavna zgodba o rušitvi pri Bohinju," meni Kuljaj.

Stroški na lastnike

Stroške izdelave OPPN bodo krili naročniki, torej lastniki nelegalno ali neskladno zgrajenih zidanic, v sorazmernem deležu cene izdelave, kar pomeni 583 evrov na lastnika. "Plačati bodo morali tudi kazen za uzurpacijo in degradacijo prostora, stroške izdelave projekta za zidanico ter okoli tri tisoč evrov komunalnega prispevka, tako kot vsi tisti, ki gradijo na novo," je dodal Kuljaj.

Komentarjev 1
  • Veteran 15:27 14.november 2013.

    Končno ne bo Maher črnograditelj, njegovi v MzIP so poskrbeli za svoje sklednike!!??