Slovenija
35 ogledov

Črni fondi vse bolj goltajo tudi HDZ

Aretacija Purde je izzvala val ogorčenja na Hrvaškem, posebej med hrvaškimi vojn Žurnal24 main
Preiskavo glede tako imenovanih črnih fondov so razširili tudi na vodilno stranko HDZ premierke Jadranke Kosor. HDZ na izredni tiskovni konferenci. Kosorjeva ob novinarskih vprašanjih ni ostala mirna.

Kot je poudarila Jadranka Kosor, so vsi člani in predsedstvo stranke pripravljeni pričati o tem, kako se je stranka financirala. "Dokazujemo, da so za nas interesi države pomembnejši kot interesi stranke," je med drugim dejala. Zagotovila je, da HDZ še naprej ostaja trdna stranka in da so "prvi, ki so Hrvaško popeljali v boj proti korupciji".

Špekulacije o tem, da je Kosorjeva vedela za denar v črnih fondih, se sicer v medijih pojavljajo že lep čas.

Začetek preiskave včeraj zvečer

Na sedežu HDZ je bilo sinoči živahno do poznih večernih ur. Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala je sinoči preiskavo glede tako imenovanih črnih fondov razširil tudi na samo stranko kot pravno osebo in na posamezne funkcionarje stranke.

Poleg nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki čaka na začetek sojenja zaradi drugih zadev, urad preiskuje še nekdanjo blagajničarko Branko Pavošević, nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade Ratka Mačka in Ivana Jarnjaka, nekdanjega ministra za notranje zadeve – oba tudi visoka funkcionarja v stranki.

Jarnjak je na tiskovni konferenci dejal, da dokumentov o začetku preiskave še ni videl, vendar je zagotovil, da bo z uradom sodeloval.

Kosorjeva nadrla novinarja

Novinarjem iz 24sata je tiskovni predstavnik po približno 25 minutah prepovedal nadaljnje snemanje tiskovne konference.

Kot poroča portal 24sata.hr, je Kosorjeva na tiskovki nekoliko izgubila živce in se na novinarja zadrla: "Nihče od vas ni v uradu za preprečevanje korupcije ali državnem odvetništvu. Mediji so škodili HDZ."

V črne fonde naj bi se po sumljivih poteh in od "prijateljev" stekal denar, ki naj bi ga HDZ uporabila za financiranje kampanje v letih 2003 in 2007. Šlo naj bi za več kot štiri milijone evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.