Slovenija
6 ogledov

Črni oblaki nad Unicef

null Žurnal24 main
Volilna skupščina društva Unicef Slovenija je prestavljena. Uradni vzrok je veliko povečanje članstva.
Vzrok za prestavitev skupščine za nedoločen čas, čeprav bi morala biti že v sredo, je po navedbah predsednice društva Unicef Slovenija Zore Tomič veliko povečanje članstva šele po razpisu letošnjih volitev vodstva društva.

 

Zbiranje denarja

V medijih. Pred dvema tednoma je Unicef Slovenija predstavil pojasnila o razliki prihodkov med finančnim poročilom nacionalnega odbora in krovne organizacije. Razlike za leto 2007 je za kar 200 tisoč evrov. Tako v Sloveniji kot v Ženevi pojasnjujejo, da gre le za različne računovodske standarde, za razlike v tečajih in tudi za različen termin priprave finančnih poročil.

Konec lanskega leta je bilo v društvo včlanjenih 179 ljudi, ob razpisu volitev 307, do torka pa se je njihovo število povečalo na 555. Kot je poudarila Tomičeva, so bili nad tem presenečeni. Izvršilni odbor je zato že sklicano skupščino preklical, ker jih "25. člen statuta zavezuje, da morajo člani 14 dni pred sejo skupščine dobiti gradivo". Tudi v prejšnjih volilnih letih se je članstvo povečalo, vendar manj kot letos, je dodala. Neuradno naj bi na prestavitev seje skupščine vplival strah, da bo zaradi novih članov izvoljen kandidat, ki ga trenutno vodstvo ne podpira oziroma ga ne pozna. Izvršilni odbor po statutu imenuje in razrešuje tudi izvršilnega direktorja; nedavno so tako kljub domnevnim nesoglasjem znotraj hiše potrdili nov mandat dosedanji izvršilni direktorici Maji Vojnovič.

Na volitve po nove organe
H kandidaturi za predsednika sta se prijavila dva kandidata. Dosedanji podpredsednik društvaJožef Kunič, tudi ljubljanski mestni svetnik LDS, in podjetnik Miran Boštic.

Kunič je dejal, da je o prestavitvi skupščine obveščen in da temu ne nasprotuje, saj gre po statutu za odločitev predsednice društva. Boštic pa je povedal, da je bil o odpovedi skupščine obveščen včeraj po pošti: "Kakšni vzroki in nova dejstva so prispevali k temu, ne vem. Skupščina, kot razumem, ni bila prestavljena, ampak odpovedana za nedoločen čas."

 

150

članov (približno) vabila na četrtkovo sejo skupščine še ni dobilo.

Kunič trenutno vodstvo  podpira; kot pravi, podpira "tisto vodstvo, ki deluje uspešno in je ustvarilo stabilno organizacijo". Boštic pa je dejal, da Unicef sicer deluje v okviru OZN z izjemno pozitivnim predznakom: "To pa ne pomeni, da v vseh državah in na vseh ravneh pripadniki te organizacije delujejo brezhibno."

Nasprotujoči si sklepi
Zanimivo je, da je izvršilni odbor sicer sam predvidel zaprtje volilnega imenika 24. maja, torej le štiri dni pred volilno skupščino in ne štirinajst dni prej, da bi vsi člani lahko prejeli gradivo, kot zahteva statut. Ta sklep o zaprtju volilnega imenika je bil, spet neuradno, sprejet, ker so se na zadnjih volitvah člani vpisovali še na skupščini, kar je menda povzročilo veliko zmedo. Po teh volitvah je neizvoljeni protikandidat za predsednika Željko Cigler vložil tožbo na ljubljansko okrožno sodišče, v kateri oporeka volilnim rezultatom, tožba pa še vedno teče.

Zdaj se bo, tako Tomičeva, pred novim sklicem skupščine izvršilni odbor vnovič sestal in sprejel tako sklep, kdaj se bo zaprl volilni imenik, kot to, kdaj bo seja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.