Slovenija
16 ogledov

Črni oblaki nad usodo mladih

(Foto: Šolski center Velenje) Žurnal24 main
Študij: število prijav na družboslovje upada, a še vedno prepočasi. Golobičevo ministrstvo: število družboslovnih mest se ne bo spreminjalo, bodo pa "temeljiteje razmislili o obstoječi mreži."

Tudi letos se je na družboslovne smeri dodiplomskega študija prijavilo veliko število dijakov. Kje si bodo iskali zaposlitev čez nekaj let, jih očitno ne skrbi, kljub splošno znanemu dejstvu, da je družboslovnih kadrov dovolj za vrsto let.

Že nekaj let je več zanimanja za učiteljske poklice, pa tudi zdravstvo in socialo. Vpis na družboslovne smeri sicer počasi upada, kar tudi na ministrstvu povezujejo z velikimi problemi pri zaposlovanju.

Kakor koli že, prijav za vpis na dodiplomski študij je že tretje leto zapored manj od razpisanih mest. Tudi letos je od vseh 22.095 veljavnih prijav več kot 60 odstotkov vpisanih na ljubljansko univerzo, skoraj 25 odstotkov na mariborsko in slabih 9 odstotkov na primorsko. Preeostal delež pripada novogoriški univerzi ter javnim in koncesioniranim samostojnim zavodom.

Visokošolski minister Gregor Golobič ob tem izraža zadovoljstvo, da se povečuje vpis v redni študij. Generalna direktorica direktorata za visoko šolstvo Majda Širok izpostavlja tudi dejstvo, da se zanimanje za naravoslovje, računalništvo in matematiko povečuje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Golobič je že napovedal nekatere vsebinske spremembe študija. Število družboslovnih ali drugih mest se ne bo spreminjalo, so nam dejali na ministrstvu za visoko šolstvo.

"Ministrstvo ne določa števila vpisnih mest, pač pa te podatke ministrstvu posredujejo visokošolski zavodi. Je pa res, da vlada daje soglasje k razpisanim mestom na javnih visokošolskih zavodih. Pričakujemo, da bodo v prihodnje imele tudi visokošolske institucije v mislih zaposljivost diplomantov in da bodo temu ustrezno razpisovale vpisna mesta," izražajo upanje. A dejstvo je, da institucijam samim seveda ni v interesu, da bi mesta razpisovale ustrezno razmeram na trgu dela in dolgoročnim napovedim.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Na vprašanje, ali in kako bodo torej na minsirtstvu poskušali dijake preusmerjati v študij naravoslovja, odgovarjajo, da ne morejo in ne želijo vplivati na njihove želje, "lahko pa jim zgolj svetujemo, da je priporočljivo pri odločitvi pomisliti tudi na zaposlitvene možnosti."

Temeljitejši razmislek o sedanji mreži
V kakšno smer se bo visoko šolstvo razvijalo in kakšne spremembe bo začelo izvajati Golobičevo ministrstvo, bo vidno že kmalu. Trenutno se namreč izteka veljavnost Nacionalnemu programu visokega šolstva, javna razprava z visokošolskimi partnerji ter zainteresirano javnostjo o novem pa se je že začela. "V okviru razprave in oblikovanja novega nacionalnega programa visokega šolstva bomo temeljite premislili obstoječo mrežo visokošolskih zavodov in začrtali njen nadaljnji razvoj," so nam še dejali na minsitrstvu.

Naj dodamo še, da je v tem tednu z delom začela Javna agencija za kakovost v visokem šolstvu, ki bo opravljala dosedanje naloge sveta za visoko šolstvo. Predstavljala naj bi neodvisen evalvacijski in akreditacijski organ.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.