Slovenija
7163 ogledov

Črni petek: Pasti skoraj na vsakem koraku, pazite, da vas ne nategnejo

Črni petek
Ko naročiš izdelek po zelo ugodni ceni in ne prejmeš ničesar.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu opozarja pred lažnimi spletnimi trgovinami in svetuje, da si pred vsakim nakupom v spletni trgovini vzamete nekaj časa in spletno trgovino v kateri želite kupovati, tudi preverite.

"Znakov, ki kažejo na to, da je spletna trgovina lažna, je več," poudarjajo pri Varni na internetu. "Najprej preverite cene. Kljub temu, da je to čas visokih popustov in ste na spletu našli trgovino, ki ponuja izdelke priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni, npr. Gucci torbico za 20 eur, obstaja velika verjetnost, da kupujete ponaredek ali pa je spletna trgovina lažna, kar pomeni, da boste samo plačali, prejeli pa ničesar."

Med popusti vse na zalogi?

Vse je na zalogi, dostava je brezplačna po celem svetu? Je res v času največjih popustov vse na zalogi? "Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, morda to niti ne bi bilo tako zelo sumljivo," pravijo pri Varni na internetu. "Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, kjer ponujajo na primer 70 ali 80 odstotni popust, pa še brezplačno dostavo, pa se nam tukaj pokaže drugi znak, da je trgovina v kateri želimo kupovati verjetno lažna, zato je nujno, da preverite še nekaj podatkov."

Črni petek | Avtor: Profimedia Profimedia

Naštevajo, da je potrebno preveriti: 

- Kdo je trgovec?
- Kdo sploh stoji za spletno trgovino?
- Katero podjetje je to, kje se nahaja (naslov podjetja)?
- Preverite, kako lahko kontaktirate trgovca (telefonska številka za
pomoč uporabnikom, elektronski naslov).
- Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta?
- Je telefonska številka izmišljena (največkrat napišejo kar 123456789)?
- Ali je mogoče e-mail naslov brezplačnega ponudnika (gmail.com, hotmail.com,outlook.com, 163.com), kar je dodaten znak, da gre morda za prevaro?

Preverjanje domene

Poleg naštetega lahko na spletni strani Whois.domaintools preverite, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. "Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu," pravijo pri Varni na internetu. Opazimo lahko na primer, da se spletna trgovina hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.

Črni petek | Avtor: Profimedia Profimedia

Več informacij, kako se zaščitite pred goljufijami najdete na naslovu: 

- Kako preveriš spleto trgovino?

- Zadaj je lažna spletna trgovina

"Če ste spletno trgovino dobro preverili in se odločite za nakup, preden vpišete podatke svoje plačilne kartice, preverite še, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS, saj to dokazuje, da gre za varno povezavo in pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju," še poudarjajo pri Varni na internetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mari87 17:01 22.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam šef. obiščite tukaj=====>>>> www.WebJob33.Com

  • perhan63 11:51 22.november 2018.

    povezava ne deluje