Slovenija
1520 ogledov

Črni petek ni nujno najboljši dan za nakupe

Trgovina z mobilnimi telefoni
Črni petek ni nujno najboljši dan za nakupe, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

"Črni petek je postal le še en dan v letu, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj. Ni pa nujno, da je tako. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, pa še v ponedeljek so nekateri trgovci obdržali `petkove´ popuste. Nato je bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah. Letos pa se je vse skupaj očitno začelo mesec dni prej, kajti že od začetka novembra nas trgovci bombardirajo z `mesecem norih cen´," opozarjajo na zvezi potrošnikov, kjer ugotavljajo, da lahko nekatere izdelke ceneje ali po enaki ceni kupite tudi ob drugih priložnostih.

Cene televizorjev najnižje ravno konec leta

"Gibanje cen televizorjev je dokaj predvidljivo, črni petek pa primeren čas nakupa. Večina novih modelov pride v trgovino do poletja, od takrat na začetku dokaj visoko postavljene cene počasi kopnijo. Do konca novembra so že skoraj na dnu, zato veliko trgovcev izkoristi ta dan za najvišje možne popuste v upanju, da bodo razprodali zalogo. Če je ne in izdelki ostanejo, potem je zelo velika verjetnost, da bo nizka cena veljavna še vsaj do novega leta, zadnje primerke bodo (še ceneje) prodajali tudi v januarju," ugotavljajo na zvezi potrošnikov.

Ko izberete primerne modele za vas, nekaj časa pred črnim petkom spremljate cene, da se prepričate, koliko cenejši bo na ta dan, svetujejo.

Ne najboljši čas za kupovanje računalnikov

"Pričakujemo, da bodo trgovci ponudili popuste na nekatere prenosnike in tablice. Tudi računalniki niso nekaj, kar kupujemo kar tako, prej dobro premislite, kaj potrebujete. Potem pa lahko počakate do črnega petka v upanju, da bo tisti dan izbrani model cenejši. Sicer pa v tujini velja, da so cene prenosnikov vedno najbolj ugodne na spletnih straneh izdelovalcev. Če ti naročeno pošiljajo v Slovenijo in vas ne moti prenosnik kupiti v tujini, čeprav nima šumnikov na tipkah, vprašljiva pa je tudi garancija, potem so ugodnejši od trgovcev," svetujejo na ZPS.

Nobenih resnih pocenitev pametnih telefonov

"Slovenski trg pametnih telefonov urejajo operaterji s subvencionirano ponudbo naprav, zato na črni petek resne pocenitve premijskih modelov ni pričakovati. Sicer pa je ponudba pametnih telefonov pri nas vsako leto manj pestra in zanimiva in kadar želimo najti dober telefon za solidno ceno, ga moramo iskati v tujih spletnih trgovinah ali spletnih straneh izdelovalcev. Zanje pa je črni petek pomemben dan, zatorej pričakovanje, da bodo cene morda celo `noro´ dobre, ni brez osnove. Še posebej to velja za naprave, ki se drugače morda ne prodajajo najbolje," svetujejo.

Športne in pametne ure ves čas s popusti

"Športne ure in pametne ure ter zapestnice bodo na črni petek še za kakšen odstotek več cenejše, trgovci sicer zanje ves čas nudijo manjše ali večje popuste. To predvsem velja za športne ure, pametne ure (predvsem Samsungove in Huaweijeve) pa občasno dobite skupaj celo z nakupom telefona. Morda bo v času največje norije za kratek čas, a zagotovo ne za visok odstotek padla tudi cena za Applovo pametno uro. Drugače pa je s športnimi urami Garmin in Suunto. Popusti zanje so na voljo tako rekoč od dneva, ko pridejo v trgovine, potem pa je odvisno samo še, kako odstotki rastejo in ni nujno, da je najvišje znižanje ravno na črni petek. Če je še nimate ali bi jo radi poklonili, potem se splača preveriti ponudbo na tisti dan z vedenjem, da se bodo ugodne cene nadaljevale tudi v decembru, zelo verjetno pa tudi v januarju," zaključujejo na ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • abfall 13:03 22.november 2019.

    Naši trgovci so od ameriškega čnega petka prevzeli samo ime. V Ameriki ta dan kupujejo izbrane izdelke po 10 % cenah in ne z 10 % popustom kot pri nas.