Slovenija
25 ogledov

Črnina nad Črnomljem

Napis Danfoss je Secop zamenjal šele pred štirimi meseci, a očitno tudi njegov n Žurnal24 main
Odpuščanje. Secop naj bi letos odpustil 700 delavcev. Montaža na Slovaško, proizvodnja v oddajo partnerju.

S podjetja Secop, nekdanjega Danfossa, so po včerajšnjem zboru delavcev prišle za zdaj še neuradne vesti o množičnem odpuščanju. Medtem ko je vodstvo podjetja še februarja napovedovalo zmanjšanje števila zaposlenih za od 300 do 400, naj bi bila zdaj številka približno dvakrat tolikšna. Po zboru delavcev, ki je bil ob 14. uri, so, kot smo izvedeli, šokirani domov odhajali ne samo delavci dopoldanske, temveč protestno tudi delavci popoldanske izmene.

Selitev na Slovaško
Z vodstva podjetja o odpuščanju v številkah ne govorijo, sporočili so le, da nameravajo združiti montažne linije za izdelavo kompresorjev črnomaljske tovarne s tistimi v tovarni na Slovaškem. V Črnomlju nameravajo nadaljevati proizvodnjo sestavnih delov, vendar bodo iskali možnosti za oddajo te proizvodnje strateškemu partnerju, ki bo postal dobavitelj Secopa.

“Zdaj bomo s sindikatom načrtovali nadaljnje dejavnosti, da bomo zagotovili največjo možno pomoč in podporo prizadetim zaposlenim,” je dejal Mogens Soholm, glavni direktor Secopa. Iskanje strateškega partnerja za proizvodnjo sestavnih delov po njihovem mnenju, kot je dodal, predstavlja dobre možnosti za večje število zaposlenih.

Socialna bomba
Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, kot nam je povedala, meni, da takšni načrti pomenijo tempirano socialno bombo ne samo za Črnomelj, ampak za vso Belo krajino. “Položaj, ki ga bo treba reševati, je zelo skrb vzbujajoč,” je opozorila Čemas Stjepanovičeva, ki upe polaga tudi na program Pokolpja; potrdili so ga včeraj. Ta naj bi z olajšavami podjetnike spodbudil k odpiranju novih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.