Slovenija
9 ogledov

Črnogorsko darilo – podmornica

Fotografija je simbolična. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Na papirju – Črnogorci Sloveniji tudi uradno poklanjajo podmornico. V Slovenijo naj bi prispela do poletja.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je z delegacijo v Črni gori. Ob tej priložnosti ji bo tamkajšnji kolega Boro Vučinić v podpis ponudil dogovor o črnogorskem darilu, in sicer podmornici.

Podmornica je dolga 18,8 metra, široka 2,7, visoka pa 3,4 metra in kot taka lahko sprejme štiri člane posadke. Strokovnjaki nekdanje JLA so ob izdelavi tovrstnih podmornic poudarili, da bi v "primeru vojne z Italijo lahko do njenih obal prepeljali diverzante, ki bi tam položili minska polja".

Ena od šestih, vrednost 600 tisoč evrov
Gre za podmornico P-911, ki je od leta 1997 v Tivtu. Šest tako imenovanih žepnih podmornic so za potrebe Vojaške mornarice nekdanje SFRJ izdelali do leta 1986. Slovenija bo eno izmed njih dobila kot muzejski eksponat, shranjena bo v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

"Imamo štiri podmornice istega tipa in dobronamerno želimo, da postanejo muzejski eksponati," je povedal načelnik črnogorskega generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić in dodal, da bosta po Sloveniji po eno dobili tudi Hrvaška in Srbija.

Po razpadu nekdanje Jugoslavije so štiri podmornice leta 1991 iz splitske luke Lora prepeljali v Boko Kotorsko. Zatem so bile še nekaj časa v voznem parku vojske Republike Jugoslavije, že skoraj desetletje pa so shranjene v Tivtu. Njihovo vrednost ocenjujejo na najmanj 600 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.