Slovenija
27 ogledov

CSD po novem

center za socialno delo Boštjan Tacol
Spremembe. Večja bo vloga regijskih centrov.

Obeta se reorganiziranje centrov za socialno delo (CSD). Po zagotovilih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) to ne pomeni ukinjanja ali združevanja posameznih centrov, temveč drugačno razporeditev nalog, pri delegiranju katerih naj bi imeli od zdaj večjo vlogo regijski centri.

Centri se bodo specializirali

Spremembe so po besedah državne sekretarke Patricie Čular potrebne, ker "določenih nalog glede na število obravnav ni smiselno izvajati na vseh CSD. Zaradi prezasedenosti in različnih delovnih praks se bo izvedla specializacija posameznih centrov."

To v praksi na primer pomeni, da posvojitev, ki jih je pri nas malo, ne bodo več izvajali vsi centri po Sloveniji, ampak bodo za to pristojni le nekateri. Podobno velja za rejništvo, poleg tega pa bo za ukvarjanje s tem ustanovljena posebna mobilna strokovna enota. Novim nalogam centrov se bodo prilagodila tudi dodatna izobraževanja socialnih delavcev.

Lokalna prisotnost ostaja

Izvedeli smo še, da so na nekaterih centrih že seznanjeni z delovnim osnutkom reorganizacije. Tako naj bi dejavnosti zasavskih centrov (Zagorje, Trbovlje, Hrastnik) po novem koordinirali iz regijskega centra v Domžalah.

Čularjeva je poudarila, da to ne pomeni umika centrov iz lokalnih okolij: "Zavedamo se, da je kakovost centrov ravno v tem, da so prisotni v lokalnem okolju; neposreden stik z uporabnikom je zelo pomemben."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.