Slovenija
36 ogledov

Čučniku Veronikova nagrada

Svetlana Makarovič Anže Petkovšek
Na celjskem Starem gradu so nocoj na tradicionalnem večeru poezije podelili Veronikino nagrado pesniku Primožu Čučniku za knjigo Mikado. Zlatnik poezije je prejela Svetlana Makarovič, so sporočili iz celjske Fit medie.

Čučnik, ki je za nagrado prejel 4000 evrov bruto in posebno listino celjske občine, je povedal, da je nagrade vesel, a hkrati zelo presenečen. Čučnik je bil namreč za Veronikino nagrado nominiran že večkrat, letos zato sploh ni pričakoval, da se bo uvrstil v ožji izbor, ki je bil sestavljen iz njegove generacije.

Žirija za podelitev letošnje Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, ki so jo sestavljali predsednik Milan Vincetič ter člana Alenka Jovanovski in Gregor Podlogar, je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je Čučnikova sedma pesniška zbirka Mikado programska, na kar napeljuje že sam naslov. Knjiga, ki je izšla v Študentski založbi Ljubljana, sledi istoimenski igri, pri kateri igralec pobira palčke, ki so raztresene po neki površini, ne da bi pri tem premaknil katerokoli drugo.

Čučnik tako v uvodu h knjigi poudarja, skladno s pravili igre, da so nekatere paličice/pesmi vredne več od drugih.

"Tako nam avtor že na začetku razkrije strukturo knjige in postavitev le-te, bolj prikrito pa poudari tudi ludistično plat poezije. In prav ta plat je tokrat pri Čučniku vzeta zelo zares, saj igra v tej poeziji ni mišljena kot eksperiment, kot igračkanje ali preigravanje, temveč kot težnja, kako nekaj povedati in ubesediti," ocenjuje žirija.

Po navedbah žirije, če sledimo Čučnikovemu pesniškemu opusu, ki se je začel razvijati z izidom prvenca Dve zimi, opazimo, da "kaj - zamenja kako", ta princip pa najbolj izrazito prihaja v ospredje prav v knjigi Mikado.

Po mnenju žirije je Mikado nadaljevanje filozofsko-pesniškega iskanja, ki se kot preplet glasov, jezikov, citatov, besed, zvenov in hrupa izteče v nedokončano, povsem odprto pesniško partituro, pripravljeno za izvajanje v bralčevi glavi ali pa kot kompozicija za pesniški dogodek.

Mikado je Čučnikov post obračun z modernizmom, je njegovo sklepno poglavje, logičen zaključek, je še zapisala žirija.

V ožji izbor za 16. Veronikino nagrado je žirija letos uvrstila pesniške zbirke Z roba klifa Taje Kramberger, Roke v dežju Miklavža Komelja, Noč sredi dneva Petra Semoliča, Mikado Primoža Čučnika ter Ime mi je Veronika Tomislava Vrečarja.

Dosedanji Veronikini nagrajenci so Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva (dvakrat), Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Jože Snoj, Andrej Medved ter Barbara Korun, ki je nagrado prejela lani.

Zlatnik poezije, ki je nagrada za življenjski opus, so doslej prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer in Veno Taufer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.