Slovenija
11243 ogledov

Čudež na Vranskem

Most na Vranskem Saša Despot
Skoraj štiri leta je na Vranskem na mestu tragičnega dogodka zevala velika luknja.

Februarja leta 2015 smo na zurnal24.si opozorili na počasno izvajanje del pri gradnji novega mostu čez Bolsko na Vranskem, kjer je septembra pred štirimi leti na starem mostu čez to reko narasla voda odnesla avtomobil, pri tem pa sta umrla dva mlada človeka.

Dela so po štirih letih vendarle končana, kar bi lahko zaradi dolgotrajnosti del označili tudi kot "mali čudež." Kot je povedal župan občine Vransko Franc Sušnik, bodo novi most za promet predvidoma odprli sredi maja.

Zakonodaja onemogočala hitrejšo gradnjo

Sušnik je februarja leta 2015 za zurnal24.si dejal, da so vsi postopki dolgotrajni zaradi veljavne zakonodaje in napovedal, da bo izrazito krčenje sredstev za delovanje občin gradnjo novega mostu še dodatno zavleklo. 

Danes Sušnik ocenjuje, da bo vrednost del presegla pol milijona evrov, od tega so okoli 170.000 evrov dobili od ministrstva za okolje in prostor.

Na občini so sicer že pred več kot desetimi leti imeli izdelan projekt za gradnjo novega mostu čez Bolsko. Gradnjo so ovirali številni postopki in pridobivanje različnih dovoljenj, med drugim so nekaj časa nameravali za pol kilometra prestaviti strugo potoka.

Leta 2015 so na Agenciji RS za okolje sprejeli odločitev, da to ni potrebno. Na občini so kmalu po tem začeli s sanacijo vodotoka Bolska v dolžini 120 metrov in z obnovo ceste do Centra varne vožnje na Vranskem.

Sanacija dela Bolske in dovozne ceste do Centra varne vožnje Vransko in pripravljalna dela za izgradnjo novega mostu na dovozni cesti do centra so se začela v drugi polovici leta 2016. Vsa ta dela, ki so predstavljala tri četrtine vseh potrebnih del, v sklopu katerih je bila tudi izgradnja mostu, pa so bila zaključena v začetku decembra 2016.

Komentarjev 6
  • maresem 20:31 29.april 2018.

    Stara praksa v SLO. Žužemberski se tudi potrudi pred vsakimi volitvami, vmes pa ciganija.

  • mirror 19:19 29.april 2018.

    Nič novega. To se dogaja pred vsakimi volitvami, samo vsi tega takoj ne opazite.

  • ginko 18:10 29.april 2018.

    Ko pa levaki zaradi svojih "koristi" odobrijo zakon za magno na express, je pa vse OK. Banda! Narod dajte se že enkrat zbudit !