Slovenija
16 ogledov

Čudežev ni pričakovati

Alenka Bratušek Žurnal24 main
Ključna bo samozavest, pred zaslišanjem Bratuškove pravijo v Bruslju. Medtem ko vsebinsko naj ne bi bila najbolje pripravljena, je pri angleščini napredovala.

"Ključnega pomena bo njen suveren nastop. Nekateri kandidati so preprosto očarali, predvsem moški del," pred današnjim zaslišanjem Alenke Bratušek pred odborih v Evropskem parlamentu (EP) ocenjuje slovenski poslanec Igor Šoltes iz skupine  Zelenih. 

Dva scenarija

Zaslišanje Alenke Bratušek se bo začelo ob 14.30. Čudeža od nekoga, ki mu energetska politika ni bila nikoli primarna panoga, ni pričakovati, ocenjujejo poznavalci v Bruslju. Pričakujejo dva sscenarija, po prvem, manj napadalnem, bodo na vrsti najprej vsebinska vprašanja, po drugem scenariju pa jo bodo poslanci, ki sestavljajo oba odbora, že takoj napadli z vprašanji glede njene samokandidature.

Angleščina zveni angleško

Način samokandidature in pomanjkanje izkušenj s področja energetike sta najbolj šibki točki Alenke Bratušek. Bistveno pa naj bi napredovala glede znanja anglesčine, ki zdaj, kot pravijo tukaj v Bruslju, "zveni angleško".V pripravah na današnje zaslišanje se je Alenka Bratušek sestala z večino političnih skupin v EP. V nobeni skupini Bratuškova ni pustila prepričljivega vtisa, hkrati pa, kot pravijo viri "ni dobila izrecno negativnega mnenja". Ali bo potrjena kot komisarka, odgovorna za področje energetske unije, je odvisno od njenega današnjega nastopa in dogovora političnih skupin, ki je, kot pravijo nekateri v Bruslju, že sklenjen.

 Bo šla v čakalnico?

"Če se bodo veliki še naprej merili mišice, je čakalnica čisto verjetna," pravijo v Bruslju. V "čakalnici" je trenutno pet kandidatov, ki jim odbori niso dali zelene luči. Trenutno je najbolj vprašljiv španski kandidat Caneta, ki naj bi deloval v resorju Bratuškove. Pravosodni odbor odloča, ali gre pri kandidatu, ki je bil lastnik podjetij povezanih z naftno industrijo, za konflikt interesov. Bil naj bi komisar za okolje in energetiko. Po zaključku zaslišanja Alenke Bratušek se bodo sestali koordinatorji političnih strank. Če bodo glede njenega nastopa vsi zadovoljni, bo Bratuškova potrjena že danes, če koordinatorji ne bodo soglasni, bodo morali poslanci odbora odločati, ali Bratuškovi postaviti dodatna vprašanj, ali jo ponovno zaslišati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.