Slovenija
219 ogledov

Čudne prakse mogotca Anderliča

Vila Urbana Boštjan Tacol
Vila Urbana. Jože Anderlič zanika, da je zlorabil bančno garancijo izvajalca.

V Kovinotehni MKI trdijo, da ima poslovnež Jože Anderlič prefinjene načine, kako pri izvajalcih različnih gradbenih del na objektih, ki jih gradi, doseže znižanja cen. "Čeprav je politično močan, smo se odločili povedati, kaj se nam je zgodilo, da bi čim manj podjetij nasedlo njegovim trikom," pravijo v Kovinotehni MKI, ki jo vodi Franci Berlan.

Sankcije zaradi izvršbe

Pojasnjujejo, da so za šest milijonov evrov vreden posel pri gradnji Vile Urbane, katere investitor je Mons, ki ga vodi Jože Anderlič, morali dati prvovrstno garancijo "na prvi poziv" za dobro izvedbo del v višini 600 tisoč evrov. Hkrati so že leta 2008 pri končnem obračunu "v imenu nekih skupnih stroškov" Anderliču dali 360 tisoč evrov popusta v obliki "znižanja vrednosti izvedenih del".

Ko pa so zoper Mons, ki je zamujal s plačilom 80 tisoč evrov, vložili izvršbo, je ta odgovoril s tožbo za odpravo napak na sistemu prezračevanja v stanovanju direktorja in lastnika – torej Anderliča. "Nenavadno je, da so težave pri prezračevanju nastale tri leta po zaključku del in le v Anderličevem stanovanju," opisujejo v Kovinotehni.

Sodni izvedenec je, kot pravijo, ugotovil, da napaka ni dokazljiva in da bi bilo treba sistem le dodatno uravnati, "kar pa onemogoča specifična naknadna izvedba stropa, s katero mi nismo imeli nič". V Kovinotehni menijo, da se je Mons prav zaradi tega mnenja odločil za unovčitev 388 tisoč evrov garancije, kar je desetkrat več, kot stane celotno prezračevanje v Anderličevem stanovanju.

Jože Anderlič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pred sodiščem pa Kovinotehna trdi še, da je Mons "institut bančne garancije zlorabil, da bi izsilil plačilo za napake, ki jih ni, in je izdelal za ta namen celoten konstrukt".

Iz Kranjske investicijske družbe, ki je lastnica Monsa in jo prav tako vodi Anderlič, odgovarjajo, da je trditev, da gre za konstrukt, nesmiselna, saj imajo dokaze, da je dela, ki imajo napake, opravila Kovinotehna in jih je treba nujno odpraviti.

Trdijo tudi, da "nobenega pravdnega postopka niso izsilili". Bančno garancijo so unovčili, ker so Kovinotehno večkrat pozvali k odpravi napak, vendar ta tega ni storila.

"Vsa namigovanja v smeri zlorabe bančne garancije pa je zavrnilo tudi sodišče," dodajajo.

Zdaj trdijo, da so bile "napake v celotnem prezračevalnem sistemu Vile Urbane", o čemer pa Kovinotehna ne ve nič.

Komentarjev 1
  • lopata 22:37 13.september 2011.

    stara zgodbahttp://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/mojstri-zamocili-pri-anderlicu-ta-unovcil-garancijo.html