Slovenija
194 ogledov

Čufer je za sanjsko službo izbral Katjo Špur, dekle z najmanj izkušnjami

katja špur mediaspeed
Katja Špur je bila po delovnih izkušnjah daleč najslabše kvalificirana kandidatka, kažejo življenjepisi drugih kandidatov, ki smo jih po odločbi informacijskega pooblaščenca prejeli od ministrstva za finance.

Spomnimo, vlada je na predlog ministra za finance Uroša Čuferja 1. avgusta za službo v Washingtonu, ki prinaša 9.600 evrov mesečne plače, imenovala 33-letno članico SD Katjo Špur. Pred imenovanjem je imela vsega pol leta izkušenj na ministrstvu za finance, in sicer v kabinetu ministra, kar pomeni, da bi z imenovanjem nove vlade ostala brez službe.

Za službo svetovalca v Medameriški razvojni banki so sicer izvedli interni razpis, tako imenovano notranjo seznanitev, na katero se je prijavilo sedem kandidatov. Eden ni izpolnjeval pogoja, da mora biti zaposlen na ministrstvu za finance, vseh preostalih šest pa je imelo bistveno več izkušenj kot Špurova, ki se na razpis sicer ni prijavila. Vseh šest je komisija, v kateri so bili minister za finance, njegov državni sekretar Mitja Mavko in vodja kabineta Gordana Pipan, zavrnila, nato pa je nekaj mesecev kasneje Čufer na to delovno mesto predlagal Katjo Špur.

Špurova je diplomirala na Fakulteti za družbene vede iz vloge religij pri razvoju evropskih integracij. Trije njeni "konkurenti“ so bili univerzitetni diplomirani ekonomisti, eden pravnik, eden diplomirani organizator in eden magister javne uprave.

Špurova je od finančnega ministrstva videla le F

Ogromna razlika pa je pri delovnih izkušnjah. Teh je imela Špurova vsega skupaj manj kot sedem let, neizbrani kandidati so imeli devet, 12, 14, 21, 22 in celo 34 let delovnih izkušenj.

Kandidat, ki je imel ob prijavi na ministrstvu za finance le eno leto izkušenj, jih je imel dvakrat več kot Katja Špur, medtem ko so imeli drugi kandidati na ministrstvu za finance že 5, 9, 12, 14 ali celo 15 let izkušenj. Podatki iz življenjepisov kažejo, da je Čufer za odlično plačano mesto v tujini izbral po izkušnjah daleč najmanj kvalificirano kandidatko. S čim ga je prepričala, ni nikoli pojasnil. 

Do podatkov šele z informacijskim pooblaščencem

Z ministrstva za finance smo življenjepise, iz katerih je razvidna izobrazba in delovne izkušnje kandidatov prejeli šele po pritožbi informacijski pooblaščenki. Dostop do njih so nam najprej zavrnili, informacijska pooblaščenka pa je ugotovila, da so ob zavrnitvi naše zahteve za dostop do informacij javnega značaja napačno uporabili materialno pravo.

Če ugotovijo korupcijo, možen odpoklic

Katja Špur je sicer od začetka septembra že v Washingtonu, lahko pa se ji zgodi, da jo bo nova vlada odpoklicala. V zvezi z njenim imenovanjem namreč poteka postopek pri komisiji za preprečevanje korupcije, v SMC pa so obljubili, da bodo mnenje KPK tudi v tem primeru "upoštevali in spoštovali“.  

Komentarjev 10
  • edvard 09:41 09.oktober 2014.

    Zadnji čas, da se zgodi ulica, nihče se več nikogar ne boji, zakoni ne veljajo, kaj še nam preostane.......slej ko prej bo prišlo do tega, ali bomo pa propadli, vodijo naš šolani, skorumpirani butli, ki skrbijo edino za svoj žep ...prikaži več in žepe svojih sorodnikov...ojoj, ojoj kam smo prišli.

  • kapibara 07:40 09.oktober 2014.

    :-)

  • feferon 18:06 08.oktober 2014.

    veze in poznanstva-tako gre pri nas. Zato pa živimo v Butalah..