Slovenija
15 ogledov

Čufer molči, Virant ne popušča

slovenija 11.01.2012 Gregor Virant, izredna seja DZ, na kateri bodo odlocali o i Saša Despot
Predsednica vlade napoveduje dobre rešitve za zapolnitev javnofinančne vrzeli. Dvig DDV je le ena od možnosti.

Alenka Bratušek o konkretnih ukrepih po petkovi odločitvi ustavnih sodnikov, da zaradi neustavnosti temeljnih določb razveljavijo zakon o davku na nepremičnine, tudi danes ni želela govoriti. Vztraja namreč, da je prav, da se najprej vlada in koalicija dogovorita, kako in kaj. O rešitvah naj bi vlada odločala že v četrtek.

Nov dvig davka na dodano vrednost (DDV) je po njenih besedah le ena od možnosti. Ob tem je spomnila, da je bil odpor proti dvigu DDV velik tudi pred enim letom, ko je bilo tako kot sedaj slišati, da bo to škodovalo potrošnji in gospodarski rasti.

"Pa poglejte danes rezultate. Potrošnja je večja, gospodarska rast je višja," je zatrdila. Tudi gospodarska dejavnost, boljša od pričakovanj, bo po njenih napovedih prinesla nekaj več prihodkov v proračun. "Pri načrtovanju v lanskem letu smo bili zelo konservativni, to kažejo tudi prvi trije meseci realizacije," je dejala.

"Rešili bomo v dobro države"

V vsakem primeru pa je Bratuškova prepričana, da bo imela vlada v zelo kratkem na mizi "konkretne in dobre rešitve" za zapolnitev nastale javnofinančne vrzeli po izpadu davka na nepremičnine.

"Verjamem, da bomo, tako kot smo vse stvari do sedaj, problem rešili v dobro države," je napovedala predsednica vlade. Veseli pa jo, da odločitev ustavnega sodišča ni razburkala mednarodnih trgov, zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice pa je celo še dodatno padla. "Tujina očitno zaupa, da delamo stvari v pravo smer," meni.

Napoveduje pravično rešitev

Vlada in koalicija bosta po premierkinih napovedih nadaljevali konsolidacijo javnih financ, Bratuškova pa je prepričana, da bodo našli rešitev, ki bo še dodatno okrepila gospodarsko rast in bo karseda pravična do ljudi.

Vlada bo nadaljevala tudi delo v povezavi z davkom na nepremičnine, ki "ga pozna vsa Evropa in je najpravičnejša rešitev". Premierka se bo danes predvidoma udeležila tudi zadnje seje sveta vlade za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin. "Poslušala bom njihove ideje, kako to nadaljevati, in verjamem, da bomo imeli kmalu zelo konkretne rešitve," je sklenila premierka.

Čufer: "Saj veste, da vam ne bom nič povedal"

Finančni minister Uroš Čufer je poslanski skupini DL predstavil ukrepe po padcu nepremičninskega davka. "Saj veste, da vam ne bom nič povedal," je vse, kar je medijem po skoraj dvournem pogovoru s predstavniki DL povedal Čufer.

Virant pa je pojasnil, da so se z ministrom le pogovarjali in izmenjali stališča. Pri tem je njegova stranka Čuferja seznanila s "čvrstim stališčem, da bi bil še en dvig DDV v tem trenutku nesprejemljiv".

"Mislim, da se minister intimno strinja s tem, da je treba narediti čim več na odhodkovni strani. A po mojem ocenjuje, da je v tej levosredinski vladi to nekoliko težje kot pa dvigovati davke. To pa je točno tisto, kar DL moti," je dodal.

Virant: Brez dviga DDV, pa tudi če zato padem

"Niti pod razno pa ne mislim nič trgovati. DL ne bo podprla dviga DDV, tudi če jaz v petek padem kot minister. To nima nobene zveze," je Gregor Virant dejal pred začetkom sestanka o tem, ali držijo špekulacije, da gre za izsiljevanje in bi DL vendarle lahko podprla dvig DDV v zameno za podporo na petkovem glasovanju o interpelaciji zoper njega.

O napovedih, da naj bi trije poslanci PS glasovali za interpelacijo, pa je dejal: "Mislim, da se bo v petek pokazalo, kdo je šef v PS. Če bo PS soglasno podprla koalicijskega partnerja in ministra za notranje zadeve, potem je šef Alenka Bratušek, sicer pa očitno nekdo z Magistrata." 

A če v DZ ne bi dobil podpore, ni nobenega dvoma, da bo DL zagotovo zapustila koalicijo, je bil jasen Virant.

Komentarjev 3
  • YASSIR 15:30 03.april 2014.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica Ljubljanske borze je v letošnjem letu pridobila skoraj 1500%sspojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=20in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo

  • maresem 07:36 03.april 2014.

    Pravična rešitev je, da se vsi spokate iz parlamenta in ga zažgete ker nam državljanom ni v nobeno korist, pač pa v pogubo.

  • Pivni 19:27 02.april 2014.

    odstranmo to zalego idiotsko zafiksano,če ne z volitvami pa z revolucijo