Slovenija
41 ogledov

Čufer na roadshowu

slovenija 12.12.13, Uros Cufer, minister za finance, banka, slaba banka, foto: A Anže Petkovšek
Minister za finance Uroš Čufer s sodelavci danes začenja niz srečanj z vlagatelji v ZDA in Veliki Britaniji.

Tako imenovanemu roadshowu bi po napovedih finančnega ministrstva v odvisnosti od razmer na trgu lahko sledila izdaja dolarskih obveznic. Podrobnejših pojasnil v zvezi s sestanki s potencialnimi investitorji v državne obveznice na ministrstvu ne dajejo.

Novo zadolževanje že ta mesec?

Že minuli teden so na ministrstvu poudarili, da bo izdaja obveznic odvisna od tržnih razmer, a glede na izkušnje iz zadnjih let predstavitvam po finančnih središčih običajno zelo kmalu sledi nastop na trgu.

Glede na sporočilo ministrstva bo Slovenija spet poskusila z izdajo dolarske obveznice, mediji pa neuradno poročajo, da naj bi se država znova zadolžila še ta mesec.

Kupca še danes niso razkrili

Slovenija je novembra nepričakovano in brez posebnega roadshowa izdala za 1,5 milijarde evrov obveznic na evrskem trgu. Kupec slovenskih obveznic v tej zaprti izdaji do danes ni bil javno objavljen.

Pred tem je država maja lani in oktobra predlani izdala za skupaj skoraj šest milijard dolarjev obveznic na dolarskem trgu. V vseh primerih je bila zahtevana obrestna mera glede na špekulacije o javnofinančni in gospodarski trdnosti Slovenije ter potrebe po zunanji pomoči visoka. Od objave rezultatov pregledov bank in ukrepov države za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu se je zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu občutno znižala.

Komentarjev 4
  • mirko 19:58 21.januar 2014.

    Te slovnica muči ? Pojdi na tečaj slovenskega jezika, pa še Jankovića vzemi poleg.

  • dragec 15:30 21.januar 2014.

    Mirko, spet, ti si desni komunist

  • mirko 14:55 21.januar 2014.

    "Kdor žrtvuje svobodo za varnost (finančno), si obojega ne zasluži"."Ne igraj se z denarjem, ki ni tvoj"Teh dveh pregovorov pa naša leva vlada ne razume ali jih pa noče razumeti, kajti račun bomo itak plačali državljani ...prikaži več z veliko slabšim življenjskim standardom.