Slovenija
45 ogledov

Čufer naj bi odkupoval slabe terjatve

Uroš Čufer Reuters
Kešeljević in Čufer naj bi ustanavljala sklad za odkup slabih terjatev. Prvi zanika, drugi se ne odziva.

Svetovalec predsednika vlade Aleksandar Kešeljević in nekdanji finančni minister Uroš Čufer naj bi po neuradnih informacijah ustanavljala poseben sklad za odkup slabih terjatev, je poročala Televizija Slovenija. Kešeljević, ki svetuje tudi SMC, je poročanje televizije že zavrnil. Po njegovem mnenju "nekomu ne ustreza njegova vloga in način delovanja sedanje vlade glede aktualnih postopkov".

Ustanovitev sklada, ki bi odkupoval slabe terjatve od bank ali Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) po mnenju stroke sama po sebi ni sporna, saj je tudi v tujini veliko takih zasebnih skladov. TV Slovenija kot sporno izpostavlja dejstvo, da je Kešeljević svetovalec predsednika vlade in največje koalicijske stranke SMC, Čufer pa je bil finančni minister v obdobju, ko so se slaba posojila prenašala na slabo banko in je bil zato seznanjen z vsemi prenosnimi cenami terjatev.

Tudi na vladi zanikajo

Tudi v kabinetu predsednika vlade pravijo, da navedbe o tem, da naj bi Kešeljević ustanovil sklad, ne držijo. Zapisali so, da so navedbe popolnoma izmišljene ter da Kešeljević omenjenega sklada ni nikoli ustanavljal. Dodali so, da niti nima takšnega namena.

"V času, ko potekajo postopki za vzpostavitev čim bolj učinkovitega in transparentnega delovanja DUTB in Slovenskega državnega holdinga v skladu z načeli korporativnega upravljanja, ki bo v korist državljanov, poskusi tovrstnih manipulacij, žal, ne presenečajo," so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Korupcijsko tveganje

Da bi ob ustanovitvi takšnega sklada to predstavljalo visoko korupcijsko tveganje, do katerega je treba biti oprezen, pa je prepričan predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec. Zakon namreč nalaga, da še dve leti po končanju službe funkcionar ne sme delati z državo. Enako bi veljalo tudi za sklad, ki bi od državnih bank kupoval terjatve, je za televizijo pojasnil Štefanec.

Komentarjev 2
  • Milan Novak 13:39 26.februar 2015.

    Slovenijo je dotolkla nesposobna koruptivna trojka BRATUŠEK, ČUFAR, JAZBEC.Slovenija bo potrebovala desetletja da se zaradi teh treh opomore !!!!!

  • Papaja Popi 10:10 26.februar 2015.

    Zakaj pa ne.Imamo že slabo banko, slabo državo, slabe politike in še kaj.Čimprej naj gre vse k vragu , da bo konec agonije in se ne bomo preveč matrali.