Slovenija
31 ogledov

Čufer ne pričakuje popravkov

slovenija 19.03.13, Uros Cufer, seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, Žurnal24 main
Finančni minister Uroš Čufer pričakuje, da bo odziv Evropske komisije na predlog slovenskega proračuna za prihodnji dve leti pozitiven in da popravki ne bodo potrebni.

"Mislim, da bomo dobili nazaj pozitiven odziv, ko bodo to natančno pregledali in preučili," je povedal minister ob prihodu na zasedanje evroskupine v Luksemburgu.

V Evropski komisiji so v minulih dneh pojasnili, da bodo v primeru resnih kršitev evropskih proračunskih pravil v predlogih nacionalnih proračunov državo kršiteljico k popravkom pozvali že v dveh tednih po prejetju predloga proračuna.

Slovenija je morala predlog proračuna v Bruselj poslati do 1. oktobra, tako da se zanjo ta rok izteče v torek. A Čufer danes ali v torek v Luksemburgu ne pričakuje nikakršnih komentarjev o slovenskem proračunu, češ da postopek ocenjevanja še poteka.

Tudi sicer meni, da bo odziv Bruslja na slovenski proračun pozitiven. Komisija bo predloge proračunov članic območja evra dokončno ocenila sredi novembra. Minister Čufer poziva k popravkom predloga slovenskega proračuna ne pričakuje niti tedaj.

Problem je struktura

Nekateri viri napovedujejo, da lahko Slovenija bruseljske komentarje pričakuje v začetku prihodnjega tedna, in opozarjajo, da je problem struktura, saj je zmanjševanje primanjkljaja premalo osredotočeno na odhodke in krčenje tekoče porabe ter preveč na reze investicij.
Slovenija mora pri odpravljanju presežnega primanjkljaja doseči naslednje vmesne nominalne cilje: 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2013 (3,7 odstotka BDP brez enkratnih odhodkov za dokapitalizacijo dveh največjih bank, ki skupaj predstavljajo 1,2 odstotka BDP), 3,3 odstotka BDP v letu 2014 in 2,5 odstotka BDP v letu 2015.

Na podlagi teh ciljev naj bi se strukturni proračunski saldo izboljšal za 0,7 odstotka BDP v letu 2013, 0,5 odstotka BDP v letu 2014 in 0,5 odstotka BDP v letu 2015.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:56 15.oktober 2013.

    Akcija »Čista banka«Nekako se ve, da je te značilne “kraške pojave” ponikanja denarja v slovenskih bankah treba zamašiti kar z našim denarjem, kakopak. A primerjava oz. naziv, da smo davkoplačevalci sponzorji, ni nič kaj posrečena, saj je sponzor tisti, ...prikaži več ki je praviloma ekonomsko dobro preskrbljen in …http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1238-akcija-cista-banka