Slovenija
25 ogledov

Čufer: Slaba banka do septembra

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Čufer prepričan, da Slovenija letos ne bo potrebovala pomoči.

Slaba banka bo v Sloveniji popolnoma operativna do začetka septembra, prodaje državnih deležev v bankah, ki so trenutno vredne le med 10 in 20 odstotkov svoje knjigovodske vrednosti, torej od 25 do 50 milijonov evrov, pa še ne bo, je za Reuters napovedal novi finančni minister Uroš Čufer.

Slaba banka bo v Sloveniji polno operativna v nekaj mesecih, zagotovo do začetka septembra, nanjo pa bo prenesen del sedmih milijard evrov slabih posojil treh glavnih slovenskih bank v državni lasti - Nove Ljubljanske banke, Nove Kreditne banke Maribor in Abanke -, je v pogovoru dejal Čufer.

Zadolžili se bomo še za tri milijarde evrov

Banke bodo nato po njegovih besedah potrebovale dokapitalizacijo v višini milijarde evrov. Ta denar bi lahko Slovenija pozneje letos zbrala z izdajo državnih obveznic. Letos se namreč država namerava na trgih zadolžiti skupaj še za tri milijarde evrov.

Čufer je pojasnil še, da so slovenske državne banke trenutno vredne med 10 in 20 odstotkov svoje knjigovodske vrednosti, torej med 25 in 50 milijoni evrov. Kot je dodal, bo država svoje deleže v njih prodajala šele, ko bodo dokapitalizirane in se bo položaj na trgih stabiliziral.

"Zdaj ni primeren čas za prodajo. Prodaja po teh cenah nima smisla. Tudi prodaja v prihodnjem letu se zdi zelo optimistična," je poudaril.

Minister je sicer zatrdil še, da Slovenija letos ne bo potrebovala mednarodne finančne pomoči. Kot je povedal, lahko Ljubljana v nasprotju z Nikozijo težave v državi reši sama.

"Slovenije ni mogoče primerjati s Ciprom. Zagotovo nismo davčna oaza. Osnovni problemi slovenskih bank so prezadolžena podjetja in pomanjkanje kapitala," je navedel.

Po stopinjah predhodnikov

V zvezi s privatizacijo državnih podjetij je izpostavil, da se bo vlada držala programa svojih predhodnikov. Ekipa bivšega predsednika vlade Janeza Janše je sicer razmišljala o prodaji državnih deležev v Telekomu Slovenije, Zavarovalnici Triglav in Petrolu.

Čufer je za čas do konca letošnjega leta napovedal "vsaj en velik primer privatizacije".

Komentarjev 4
  • ennanova 10:17 30.marec 2013.

    Po tem, ko so se figure na šahovnici zamenjaleDanes je sicer že vsakomur jasno, da so staro vlado vodili diletanti in nesposobneži, ki sta jih gnala zlasti dobičkarstvo in oblastiželjnost. "Novi" se ponujajohttp://za-misli.si/kolumne/mare-stempihar/891-po-tem-ko-so-se-figure-na-sahovnici-zamenjale

  • privat 08:34 30.marec 2013.

    kako se lepo oblečeni ti gagsterji...kot da ni krize pri njih!

  • ennanova 08:28 30.marec 2013.

    Projekt Deus Ex machina!Ste ob tem spoznanju absolutne moči narave pomislili, kakšna bi bila realna vrednost kapitala, če bi se Zemlji približeval meteor velikosti manjšega mesta? Vprašajte se, koliko znaša celoten denarni dolg sveta, ki temelji na pričakovanju oziroma ...prikaži več predvidevanju določenih dogodkov, ki se bodo zgodili v prihodnosti! Da, v prihodnosti, prav ste prebrali. Se zavedate, da danes dolgujete, še preden se rodite? Kaj pa je prihodnost? Je to res čas,http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/892-projekt-deus-ex-machina-projekt-deus-ex-machina