Slovenija
16 ogledov

Cukjatiju izročili podpise

Cukjati je sprejel predstavnike organizacij. Žurnal24 main
Predsednik državnega zbora France Cukjati je sprejel predstavnike različnih organizacij, ki so mu izročili podpise proti predlogu o stoodstotnem financiranju zasebnega šolstva.

Pred petkovo tretjo obravnavo novel dveh krovnih šolskih zakonov je predsednik državnega zbora France Cukjati prejel 71.299 podpisov peticije v podporo javnemu šolstvu. Za glavnega tajnika sindikata vzgoje in izobraževanja Branimirja Štruklja pomeni število podpisov opozorilo poslancem, naj ponovno premislijo o podpori predlogoma zakonov, šolski minister Milan Zver pa meni, da "je bila celotna akcija zbiranja podpisov dokaj manipulativna".

Štrukelj: Poslanci bi morali zavrniti zakon brez konsenza

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Štrukelj je ob predaji podpisov (spremljali so ga predstavniki še treh izmed organizacij, ki so zbirale podpise) opozoril, da novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) nima niti podpore večine stroke niti socialnih partnerjev. "In, kot kaže, tudi ne večinske podpore državljank in državljanov," poudarja. Poslanci bi zato morali zavrniti zakon, ki nima dovolj širokega konsenza, meni Štrukelj, v situaciji, ko očitno konsenza ni, pa bi "državljankam in državljanom morali omogočiti, da sami presodijo o tem vprašanju". Glavni tajnik SVIZ je ponovil znana stališča, da spremembe financiranja zasebnih zavodov "otežujejo javnim šolam zagotavljati kakovostno izobrazbo".

Ob šolstvu so se vedno lomile ideologije. © BOBO

 
Namestnik predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Jernej Štromajer je podporo ŠOS zbiranju podpisov za javno šolstvo pojasnil s pogledom, da je na šolstvo "treba gledati celostno". Razložil je tudi, da podpisi - skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) so jih zbrali okoli 20.000 - pričajo o visoki podpori obstoječemu zakonu tudi med študenti. Predsednik DOS Rok Hodej je dejal, da za njimi stoji velik del dijaške populacije, kar je poleg podpisov dokazalo tudi javno izraženo stališče v dijaškem parlamentu.

''Imamo že kar veliko referendumov''
Predsednik parlamenta Cukjati je pojasnil, da bo o prejetih podpisih nemudoma obvestil poslance. Na novinarsko vprašanje o primernosti referenduma o noveli ZOFVI, ki ga napovedujejo v opoziciji, pa je Cukjati menil, da referendum ni potreben, saj "imamo že kar veliko teh referendumov".

Tudi Zver bi lahko čez noč zbral 70.000 podpisov
Minister za šolstvo in šport Milan Zver je ocenil, da je zbiranje podpisov na splošno legitimna oblika angažmaja, vendar je po njegovem mnenju v tem primeru prišlo do manipulacij. Ljudje so namreč podpisovali dokument, v katerem je veliko netočnosti, kot npr. ta, da se bo uvajala "glavarina". Poleg tega "bi tudi mi lahko šli v podobno akcijo; vklopili bi strankarsko mašinerijo in zbrali 70.000 podpisov čez noč". Minister je prepričan, da je bilo prostora za dialog dovolj.

O nasprotovanju ŠOS in DOS predlogu zakona je Zver dejal, da bi jih morali glede na to, da vladni predlog predvideva ukinitev vseh šolnin, vprašati, "ali se zavzemajo za šolnine ali so proti njim".

Hodej: Šolnine se skrivajo za drugim imenom

Šolnine ali glavarine? © Državni zbor

 
Svetovni trendi gredo v podpiranje zasebnega šolstva, je pojasnil Zver, poleg tega pa po njegovem mnenju "ne drži, da bi s 100-odstotnim financiranjem prikrajšali javno mrežo". Zver misli, da je celo nasprotno, saj zasebni investitor "prinaša ogromno resursov, zlasti materialnih". To pa po njegovem pomeni, da bo lahko država prihranila del sredstev in jih prerazporedila na javne zavode.

V DOS so se odzvali na ministrove trditve, da se s predlogom novele zakona ukinjajo šolnine. Predsednik DOS Rok Hodej je namreč prepričan, da "spremembe ZOFVI ne predvidevajo ukinitve vseh šolnin, saj se le-te skrivajo pod drugim izrazom". Gre za dodatek za nadstandard, kjer niso predvidene omejitve pri njegovi višini. Hodej meni tudi, da se v srednje šole vpeljuje "glavarino" oz. financiranje po številu udeležencev, kar po njegovih besedah "lahko zniža kakovost izobraževanja".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.