Slovenija
62 ogledov

Curs izterjal 153 odstotkov več dolga

Evri Shutterstock
Carinska uprava RS (Curs) je lani izterjala 25,1 milijona evrov za druge predlagatelje denarnih nedavčnih terjatev, kar je 153 odstotkov več kot leto prej.

Curs opravlja postopke davčne izvršbe za izterjavo lastnih, to je davčnih in nedavčnih terjatev drugih predlagateljev. Večinoma gre za tako imenovano administrativno izvršbo (96,2 odstotka), izvršba na premičnine je bila lani začeta v le 3,8 odstotka zadev.

Največ terjatev na račun Policije, občin in inšpektoratov

Izterjavo nedavčnih denarnih terjatev drugih predlagateljev opravljajo carinski uradi Celje, Maribor, Murska Sobota in Sežana. Vsak urad je pristojen za izterjavo različnih terjatev, na primer različnih terjatev po zakonu o splošnem upravnem postopku in upravnih taks, sodne takse, denarne kazni po zakonu o pravdnem postopku in po zakonu o kazenskem postopku, terjatev drugih prekrškovnih organov ... Kot pojasnjujejo na Cursu, je največji predlagatelj izvršb Policija, sledijo občine, medobčinski inšpektorati, redarstva in sodišča. 

Izterjanih največ uvoznih dajatev 

V postopkih izvršbe denarnih davčnih terjatev Cursa je bilo izterjanih 1,5 milijona evrov. Med temi davčnimi terjatvami glede na znesek terjatve prevladujejo uvozne dajatve (55,5 odstotka), sledijo trošarine (17,7 odstotka) in okoljske dajatve (12,4 odstotka).

Poskušajo z opominom, čeprav ni nujno 

Pred začetkom izvršbe Curs stranki pošlje opomin, ki po zakonu sicer ni obvezen. "S tem ji damo možnost, da dolg plača in se izogne stroškom izvršbe oziroma dokaže ali vsaj ugovarja, da je svojo obveznost že izpolnila," pojasnjujejo na Cursu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.