Slovenija
30 ogledov

"Čutimo se izigrane"

Večina krajanov na zboru je potrdila predlagani aneks k sporazumu z MONM. (Foto: Žurnal24 main
Cerod. Ne samo ceste in pločniki, ki jih še ni, skrbi jih trajnostni razvoj.
Napovedan protest
Zapora ceste 27. septembra. Če na mestni občini ne bi podpisali aneksa k sporazumu, ki določa, do kdaj mora biti infrastruktura v KS Brusnice dokončno zgrajena, bodo Brusničani čez tri tedne zaprli cesto, ki vodi do odlagališča Cerod.

Osrednja tema včerajšnjega zbora krajanov Krajevne skupnosti (KS) Brusnice naj bi bil predlagani aneks k sporazumu z Mestno občino Novo mesto (MONM) o nadomestilu, ki ga dobivajo zaradi odlagališča odpadkov Cerod, a krajani so skoraj štiriurno navzočnost vodilnih občinskih mož dodobra izkoristili in jim povedali, kaj vse jih v zvezi s Cerodom moti.

“Ni vse denar!”
Ker jih o tem, da bodo na Cerod dovažali smeti tudi iz Štajerske in Primorske, ni nihče obvestil, se čutijo izigrane. Ob vztrajnemu ponavljanju Alojza Turka, direktorja Ceroda, da gre pri tem za odločitev družbenikov Ceroda, ki bo omogočila, da bodo lahko poplačali obveznosti do KS Brusnice, je bilo med krajani slišati, da zanje ni vse le denar, da je pomembna tudi kakovost življenja.

Trajnostni razvoj bi moral biti pomembnejši od polnjenja občinske blagajne.
Rok Vovko, gostilničar iz Rateža

Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto, ki je poudaril, da se tudi sam zavzema za trajnostni razvoj in je proti dovozu smeti od drugod, jim je razložil, da se je Cerod za dovoz smeti od drugod odločil, ker nekatere izmed občin ustanoviteljic Ceroda – Dolenjske Toplice, belokranjske in posavske občine – niso bile pripravljene na takšno ceno ravnanja z odpadki, ki bi omogočala pokritje obveznosti za infrastrukturo v KS Brusnice.

Raje dražje kot prepolno
A po mnenju zbranih – navzočih je bilo okoli 130 krajanov – bi bilo bolje dvigniti ceno ravnanja z odpadki in na smetišče dovažati le smeti iz jugovzhodne regije, kot pa ga prehitro polniti s smetmi iz drugih delov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.