Slovenija
9 ogledov

Čuvajmo živali!

Ljudje užijemo veliko preveč mesa za svoje potrebe, tudi rib, kar ogroža obstoj Žurnal24 main
Zaradi pretiranega onesnaževanja okolja smo priča številnim naravnim katastrofam, še več pa nam jih grozi zaradi izumiranja določenih živalskih vrst.
 
 

Raznolikost živalskega okolja predpostavlja življenjsko ravnotežje na našem planetu in ima neposreden vpliv na naša življenja. Kljub vsem opozorilom in večji okoljski ozaveščenosti pa na tem področju opažamo nazadovanje.

Colin Butfield, WWF

 
Po podatkih zoološkega inštituta v Londonu je od leta 1970 izumrla približno tretjina živalskih vrst. Število na kopnem živečih živali se je zmanjšalo za 25 odstotkov, morskih za 28 odstotkov in v zraku bivajočih za 29 odstotkov. Sicer pa človek vsako leto z zemeljskega obličja izbriše en odstotek živalskih vrst, glavni krivci pa so onesnaževanje okolja, pretiran ribolov in lov na živali.

Med najbolj ogrožene vrste spadajo afriške antilope, mečarica in morski pes kladvenica. Strokovnjaki Mednarodne organizacije za varstvo narave (WWF), ki so o raznolikosti živalskih vrst in biotopov razpravljali na delovnem sestanku v Nemčiji v Bonnu, se bojijo tudi, da bi izumrl delfin, ki živi v kitajski reki Jangce.

Konvencija o raznolikosti živalskih vrst je bila podpisana leta 1992, da bi ustavila izginjanje živalskih vrst. Leta 2002 so člani oziroma podpisniki konvencije prisegli, da bodo do leta 2010 dosegli precejšnje zmanjšanje izgube živalskih vrst, ki polagoma izginjajo z obličja Zemlje. Vendar Zoološki inštitut opozarja, da se pravila te konvencije žal ne spoštujejo.

 
 

Izginjanje živalskih vrst pomeni, da se bodo morali milijoni ljudi na območjih, kjer je pomanjkanje hrane in vode že itak pereč problem,  soočiti z raznimi boleznimi.

James Leape, WWF

 
WWF opozarja tudi, da bi v naslednjih tridesetih letih hitre podnebne spremembe lahko za živali pomenile veliko grožnjo. Prav tako te izgube pomenijo tudi večjo dovzetnost za naravne katastrofe in intenzivnejše globalno segrevanje ozračja. Zato je WWF na sestanku v Bonnu vlade pozval, naj spoštujejo dogovor iz leta 1992 ter tako nemudoma uvedejo učinkovite ukrepe za zaščito ogroženih živalskih vrst.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.