Slovenija
26 ogledov

Cvetličarji in vulkanizerji so se ustrašili dacarjev

Cvetličarna rože EPA
V preteklih letih so v dejavnostih, ki so opredeljene kot tvegane (vulkanizerji, cvetličarji, vrtnarji in svečarji), inšpektorji odkrili nepravilnosti pri kar polovici opravljenih nadzorov. V akciji, ki so jo izvedli konec lanskega leta, je bilo teh kršitev občutno manj.

"V drugi polovici oktobra in v začetku novembra 2014 je bilo opravljenih 394 nadzorov pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost svečarstva, cvetličarstva in vrtnarstva. Preverjalo se je izdajanje računov z uporabe metode navideznih nakupov, ustrezno evidentiranje prometa in blagajniško poslovanje," pojasnjujejo dacarji, ki so posebej natančno preverjali tudi morebitno zaposlovanje na črno.

Ugotovili so 31 kršitev, kar pomeni, da so bile nepravilnosti ugotovljene pri sedmih odstotkih zavezancev. Še pred dvema letoma je bilo kršiteljev skoraj 40 odstotkov.

Poostreno tudi nad vulkanizerje

Konec lanskega leta so dacarji poostreno nadzirali tudi vulkanizerje – nepravilnsti so odkrili le v treh odstotkih nadzorov. Za primerjavo, pred dvema letoma je bilo takšni kršitev več kot polovica.

V Finančni upravi poudarjajo, da je za dvig prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti ključna vloga vsakega posameznika. "Vse državljane tako pozivamo, da za vsako blago ali storitev vedno zahtevajo in vzamejo račun. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo kot MMS sporočilo na 051 241 241 ali kot priponko na elektronski naslov blagajne.fu@gov.si. V zadnjem letu in pol smo prejeli 7.325 fotografij računov, za kar se vsem pošiljateljem iskreno zahvaljujemo," pravijo dacarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.