Slovenija
183 ogledov

Cvetličarji prodajo enkrat več rož

Cvetlični aranžma Shutterstock
V tednu pred dnevom mrtvih se prodaja cvetja poveča tudi za več kot 100 odstotkov, najbolj se prodajajo cenejši aranžmaji suhih rož do 20 evrov.

Dnevi pred 1. novembrom so za cvetličarje eno od najbolj donosnih obdobij leta. Prodaja se jim v dveh tednih pred 1. novembrom poveča tudi za 100 odstotkov, razlaga Dejan Rojko iz cvetličarne Zvonček iz Mute. „V preteklih letih so ljudje kupovali aranžmaje za 40 evrov, sedaj prodamo največ tisti za 20 evrov,“ pravi Rojko. S to oceno se strinjajo tudi v Cvetličarni Arboretum, kjer ljudje največ kupujejo že pripravljene aranžmaje. „Ljudje grejo mimo cvetličarne, zagledajo aranžma, ki jim je všeč in ga kupijo. Zelo malo imamo naročil,“ pravijo.

Manjša kupna moč

Da je kriza posegla tudi na področje okraševanja grobov, pa je prepričan Miran Rade, sekretar sekcije cvetličarjev pri Obrtni zbornici Slovenije. „Dejstvo je, da kupna moč pada, zato je pričakovati, da bodo ljudje kupovali cenejšo vrsto cvetja.“ Poudarja, da se je prodaja cvetja v primerjavi z lanskim septembrom zmanjšala za vsaj 15 do 20 odstotkov.

Podobno ocenjuje tudi Diana Avdič iz cvetličarne Gea iz Kopra. Po njeni oceni se je prodaja cvetja v petnajstih letih razpolovila in še pada. V tednu pred praznikom v njeni cvetličarni pričakujejo 15-krat večjo prodajo cvetja in sveč. „Pozna se, da ljudje sami gojijo cvetje in ga uporabijo za nagrobne aranžmaje,“ pravi Avdičeva.

Še vedno največ krizantem

Ljudje so pri nagrobnih aranžmajih kar tradicionalni, so prepričani v cvetličarni Arboretum. „Pomembno je, da rože čim dlje zdržijo“. Zato je še vedno največ krizantem, marjetic in nageljnov. Morda tudi zato, ker je to najcenejše cvetje pri nas. „Cene se v času pred praznikom dvignejo, ker je povpraševanje večje. Tudi zaradi drugih držav, ki praznujejo ta praznik. Rože, ki rastejo tudi pri nas, pa imajo bolj gibljivo ceno kot ostalo uvoženo cvetje,“ pojasnjuje Rojko.

Popularni suhi aranžmaji

„Ljudje se raje odločajo za suhe aranžmaje,“ pravi Rojko, ki je prepričan, da tudi na ta izbor vpliva finančna stiska ljudi. „Suhe rože ostanejo dlje in jim ni potrebno kupovati novih“. Na grobove najbližjih sorodnikov pa se še vedno največ daje sveže cvetje. Vsi sogovorniki pa so potrdili, da prodajo zelo malo cvetja iz umetnih materialov, skoraj nič plastičnih rož.

Ceneje pri večjih trgovcih

Cvetlične aranžmaje je moč kupiti tudi pri večjih trgovcih. Preverili smo pri Mercatorju, Sparu, Tušu, E. Leclercu, Lidlu in Hoferju (kjer pa nam niso želeli vsebinsko odgovoriti na naša vprašanja). Vsi so bili enotni, da se v času pred praznikom prodaja močno poveča, v Mercatorju so ocenili, da za 15, v E. Leclercu pa za 10 odstotkov.

Vsi ponujajo tako suhe kot sveže aranžmaje, pa tudi krizanteme v lončkih. Najnižje cene za aranžmaje se začnejo pri petih evrih. V Mercatorju pravijo, da prodajo največ svežih aranžmajev, ki jih lahko pri njih kupite že za 13,99 evra. V Lidlu ponujajo krizanteme v lončku, glede na velikost pa boste zanje odšteli od 1,19 do 3,99 evra.

Nižje cene dosegajo predvsem z nakupom velikih količin, saj kot pojasnjujejo v Lidlu, se z dobavitelji dogovorijo za ugodne pogoje sodelovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.