Slovenija
84 ogledov

Cviček se je znebil slovesa kislice

cviček, tomše Jerca Božič Kranjec
Ocenjevanje. Alkoholna stopnja se je z leti pomaknila proti zgornji meji, kislina pa proti spodnji.

Cviček ni več kiselkasto vino, so ugotavljali strokovnjaki na največjem slovenskem vinskem tekmovanju – ocenjevanju vin za 40. Teden cvička, na katerem so ocenili 1.069 vzorcev vin, od tega 318 cvičkov.

“Tako zaradi dobrega letnika kot večje poglobljenosti pri tipizaciji ter izobraževanj in tekmovanj cvički niso več kisla, ampak polna vina,” je povedal Andrej Bajuk, predsednik ocenjevanja, sicer vodja enološkega laboratorija pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.

Spremembe v desetletjih

“Pred 35 leti, v prvih letih ocenjevanj cvičkov, so imeli alkoholno stopnjo med 6,5 in 9 vol. %, kisline pa od 8 do 13 gramov na liter,” navaja Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Po najnovejših trendih pa gre, kot pravi Samo Hudoklin, tajnik ocenjevanja, alkoholna stopnja pri cvičkih proti zgornji dovoljeni meji, to je 10 vol. %, kislina pa proti spodnji, ki je 6 gramov na liter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.