Slovenija
30 ogledov

Cvičku čast in oblast

Marku Cvelbarju, novemu kralju cvička, je kraljevsko obleko nadel Jože Žura, pre Žurnal24 main
Teden cvička in Cvičkarija skupaj. Prireditev, kot je nima drugo vino.

Združena 38. Teden cvička na Glavnem trgu in študentska Cvičkarija na Novem trgu ter še prvi sejem cvička v Športni dvorani Marof so pomenili, da je dolenjska metropola od prejšnjega četrtka do včeraj dihala s cvičkovimi hlapi prepojen zrak.

“Cviček je najprepoznavnejše slovensko vino in je edino, ki ima tako veličastno prireditev,”
je ob mimohodu tisočglave povorke dejal Milan Kneževič, ambasador Združenja slovenskega reda vitezov vina.

Kralj Marko, 
princesa Martina
Marko Cvelbar, ki si je letošnji naziv kralja cvička prislužil na največjem slovenskem ocenjevanju vin, je ob kronanju povedal: “To priložnost, da imamo najboljši cviček na svetu, bomo gotovo dobro izkoristili. Brat Rok gre čez tri tedne z njim na sejem v London, kjer ga bo predstavil širni svetovni javnosti.”

Med šestimi kandidatkami za cvičkovo princeso so izbrali Martino Baškovič iz Cerkelj ob Krki, sicer članico Društva vinogradnikov Gadova peč. Naziv ambasadorja cvička so podelili Tonetu Pavčku, dolenjskemu rojaku, ki je spesnil Hvalnico cvičku.

vinogradniki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Združitev, zadetek v polno
Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Zavod za turizem Novo mesto in Društvo novomeških študentov, prireditelji 38. Tedna cvička in Cvičkarije, so sinoči ob koncu štiridnevne prireditve ugotavljali, da se je tokratna združitev dobro obnesla. “Obiskovalcev se je tako na Glavnem kot na Novem trgu kar trlo,” je zadovoljno povedal Jože Žura, predsednik zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.