Slovenija
5 ogledov

Cvikl nič več predsednik komisije

cvikl oklepniki na seji BOBO Žurnal24 main
Mandatna volilna komisija državnega zbora je sprejela sklep o razrešitvi Milana M. Cvikla z mesta člana in predsednika parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8.

Sklep bo komisija posredovala v odločanje državnemu zboru. V poslanski skupini SD so vztrajali, da novega predsednika komisije ne nameravajo predlagati. Miran Potrč (SD) je uvodoma dejal, da se ne strinja s predlogom za razširitev dnevnega reda, ki je predvideval predlog za razrešitev dosedanjega predsednika in imenovanje novega predsednika komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8.

Ker poslanska skupina SD do seje mandatno volilne komisije ni predlagala novega člana komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, je bil sklep, ki je sprva predvideval tudi imenovanje novega predsednika, med sejo preoblikovan. Člani komisije so tako odločali le o Cviklovi razrešitvi.

Sestanka s Finci ni bilo
Komisija se v torek ni sestala na nujni seji, niti se ni sestala s finskimi preiskovalci, saj je podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) dogodka odpovedal. Skupaj s članoma komisije Zmagom Jelinčičem (SNS) in Josipom Bajcem (SLS) je namreč trdil, da poslanec SD Cvikl zaradi njihove zahteve po razširitvi dokaznega sklepa s Cviklovim pričanjem ni več predsednik komisije.

Cvikl pa je v zvezi z odpovedjo seje povedal, da aktualna oblast dela vse, da bi se utišala resnica o eni od največjih afer, njeni lastni vpletenosti, sumih korupcije in podkupovanja. Z njim sta se strinjala tudi članica in član komisije Cvetka Zalokar Oražem (Zares) in Rudolf Moge (LDS). Zadnji je med drugim povedal, da je poleg treh koalicijskih preiskovalnih komisij le ena opozicijska, pa še tej se z vsemi sredstvi poskuša onemogočiti delo.

Z zahtevo Jelinčiča, Hrovata in Bajca pa se je strinjal predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je pojasnil, da Cvikl ni več član komisije. Kot je še dejal, je zadevo, da bi ta čim prej stekla naprej, v torek že predal mandatno-volilni komisiji. Ta bo tovrstno ureditev predvidoma obravnavala danes, nato pa jo bo v sprejem predlagala državnemu zboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.