Slovenija
39 ogledov

"Cviljenje je bilo preglasno"

1/16
Žurnal24 main
Sosedje se počutijo nelagodno. Niti sanjalo se jim ni, da je pes v takem stanju. Anonimna prijava je bila podana zaradi preglasnega cviljenja. Uradna prijava Vursa. Policijska preiskava v teku.
Na družabni spletni strani Facebook je oblikovana skupina Pes moj prijatelj in podskupina Počivaj v miru ... Lastnik te NI bil vreden. Fotografije kraja dogodka si oglejte TUKAJ.

Včeraj smo poročali o grozljivem primeru mučenja živali. V vasi Boršt v koprski občini sta predstavnika Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) v petek popoldne naletela na umirajočega psa, priklenjenega na prekratko verigo. Bil je namreč poln črnih iztrebkov bolh, ki so ga žrle pri živem telesu, poln muh in ličink. Prijava soseda je žal prišla mnogo prepozno, tako da so psa uspavali in ga s tem rešili groznih muk.

"Sosedje se počutijo nelagodno"
"Morate razumeti,da moramo živeti naprej. Ne bi se radi izpostavljali," je včeraj zatrdil eden izmed sosedov. "Nobene pravice nimam hoditi na tuje dvorišče. Hočete, da me lastnik polomi?" zatrdi drugi.

So sosedje krivi?
Je posameznik, ki se zaveda mučenja živali pri sosedu in mučenja ne
prijavi, deležen kakršnekoli kazni?
"Kaznovano je sostorilstvo, česar pa v tem primeru ne moremo dokazati," nam odgovorijo na Vursu.

"Sosedi dodajajo, da je bilo cviljenje slišati ves zadnji teden, vendar pa smo včeraj ugotovili, da psa po vsej verjetnosti ni videl nihče, saj je bil vedno na verigi," nam danes pove Andrea Bogataj Krivec, predsednica obalnega društva proti mučenju živali.

"Poudariti želimo, naj ljudje mučenje prijavijo anonimno. Iz takih primerov je jasno, da se ljudje zaradi živali nočejo zameriti sosedom." Na vprašanje, zakaj se je določeni sosed končno le odločil za anonimno prijavo društvu proti mučenju živali, Krivčeva odgovori: "Cviljenje je bilo nemogoče poslušati. Bilo je preglasno."

"Malo čuden gospod"
"Gospod S. J., star okoli 55 let, je asocialen, nima stikov z nikomer in je zelo malo doma. Živi malo čudno, brez elektrike in vode. Preživlja se z vrtnarjenjem," nam Krivčeva povzame mnenje sosedov o lastniku hiše, kjer so našli psa.

Krivčeva nam potrdi, da so prijavo na Veterinarsko upravo Slovenije (Vurs) podali včeraj dopoldne, vendar pa odgovora še niso prejeli. Na Vursu so nam zatrdili, da so prijavo prejeli ter da so stopili v stik s policijo, ki so ji tudi predali vse zbrano gradivo. "Policija bo primer raziskala in v primeru utemeljenega suma mučenja živali predala primer tožilstvu v obravnavo," so še zapisali v odgovoru.

Sum kaznivega dejanja mučenja živali se poda na policijo ali na pristojno
tožilstvo.

"Vurs sem prosila za najostrejše možne kazni, tudi mandatne, kar pomeni, da lastnika na podlagi tega, da pes ni bil prijavljen in čipiran, lahko na kraju dogodka kaznujejo z 200 evri," doda Krivčeva.

Kaznivo dejanje na podlagi poročanja medijev
"Kaznivo dejanje mučenja živali, ki se preganja po uradni dolžnosti, smo na podlagi poročanja medijev spoznali že včeraj," nam pove Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper.

"Naredili bomo vse potrebno, da se odkrije lastnika in se zoper njega poda kazenska ovadba. Zbranega gradiva od Vursa še nismo prejeli, vendar pa so že podali uradno prijavo, na podlagi katere so policisti začeli opravljati razgovore s sosedi, očividci, na koncu bodo zaslišali tudi lastnika," še doda Leskovčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.