Slovenija
14 ogledov

Da bi praznovali tišje

Lani so policisti zasegli 87.000 prepovedanih pirotehničnih sredstev. (Foto: PU Žurnal24 main
Prihajajoči božično-novoletni prazniki bodo ob praznovanjih potekali tudi v znamenju pogostejše uporabe pirotehničnih izdelkov. A policija opozarja, da se vzdržimo uporabe, tudi zaradi živali.

O pomenu varne uporabe teh izdelkov in nekaterih omejitvah, ki veljajo pri prodaji in uporabi, so danes v Ljubljani spregovorili predstavniki policije, notranjega ministrstva, tržnega inšpektorata in carine.

V času lanskih božično-novoletnih praznikov se je število ukrepov v primerjavi z letom poprej zmanjšalo za približno 42 odstotkov, za 45 odstotkov se je zmanjšalo število telesnih poškodb, pri tem tudi pri otrocih.

Janez Vidovič iz uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave je spregovoril o pomenu preventivnih akcij, osnovo pa še vedno predstavlja projekt "Bodi zvezda, ne meči petard".

"Naše glavno sporočilo je, če se le da, ne uporabljajte pirotehničnih izdelkov. Če jih že uporabljate, potem pa jih uporabljajte tako, da jih boste uporabljali varno in boste čim manj motili druge," je sporočil Vidovič. Glede na ugotovitve iz prejšnjih let so po njegovih besedah skoraj vse telesne poškodbe nastale izključno s petardami in skoraj vse izključno s tistimi, ki so bile kupljene na črnem trgu.

Spremenjen zakon
Lani je bil spremenjen zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Kot pomembno novost pa je Vidovič izpostavil prepoved posesti, prodaje in prodaje kategorij pirotehničnih izdelkov kategorij 2 in 3, ki imajo pok kot glavni učinek.

Lani so takšnih sredstev zasegli 87.000. Največ tovrstnih izdelkov pa so zasegli na območju policijske uprave Maribor.

400 do 1200 evrov boste morali odšteti, če boste uporabljali pirotehnična sredstva v nasportju z omejitvami in vas bodo ujeli. Ob tem se izdelek tudi zaseže, četudi ni storilčeva last.

Petarde naprodaj le nekaj dni
Vidovič je spomnil tudi na nekatere omejitve pri prodaji in uporabi pirotehničnih izdelkov. Tako je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.

Darko Gradišnik iz tržnega inšpektorata je med drugim spregovoril o nadzoru trgovine na črno in pojasnil, da spremljajo dogajanje na prireditvah, v okolici šol, preverjajo tudi oglase in ponudnike spletnih strani. Vojko Otovič iz carinske uprave pa je spomnil tudi na to, da so te dni zaradi bližajočih se praznikov poostrili nadzor nad vnosom pirotehničnih izdelkov na mejnih prehodih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.