Slovenija
34 ogledov

Da bi se izognili objavi, drobili

slovenija 25.08.10, knjiznica, knjige, knjiga, OS Spodnja Siska, Gasilska 17, fo Anže Petkovšek
Mariborska knjižnica. Za svetovanje pri uvedbi članarin sklenili 27 tisoč evrov težko pogodbo.

Mariborska knjižnica je za svetovanje in izobraževanje agenciji Spem plačala že 26.846 evrov. Za primerjavo: to je več kot četrtina zneska, ki ga od novo uvedenih članarin namenijo za knjižnično gradivo – sto tisoč evrov.

V knjižnici so najprej govorili o pogodbi, ko pa smo jih povprašali, kje je bilo objavljeno javno zbiranje ponudb, so nam odgovorili, da gre pravzaprav za več pogodb. Ena od zaposlenih nam je povedala, da "za vsako malenkost zbirajo ponudbe, za tako velik projekt pa jih niso."

Nejavne javne ponudb

"Pri znesku nad 20.000 evrov gre za postopek naročila male vrednosti, ob katerem je treba objaviti kratko sporočilo na portalu javnih naročil," je pojasnil Aleksij Mužina, nekdanji predsednik Državne revizijske komisije. Kot že omenjeno, so v knjižnici najprej govorili o eni pogodbi, ki bi ta znesek presegala in bi zanjo morali javno objaviti naročilo, kasneje pa nam je Dragica Turjak, direktorica knjižnice, odgovorila, da gre za več pogodb: 19.000 evrov za različna svetovanja in 8.000 evrov za izobraževanje. Dodala je, da so ponudbe "iskali naokoli, in sicer po spletu". V podjetju Spem so to potrdili in navedli, da so "sodelovanje vzpostavili na podlagi povpraševanja in zbiranja ponudb".

Plačali za uvedbo članarin

Podjetje Spem je za knjižnico najprej pripravilo projekt Darujem & berem, da ne bi bilo treba uvesti članarin. Tako so zbrali približno 10.000 evrov za nakup knjig, nato pa je februarja lani Spem svetoval še pri uvedbi članarin. Po ocenah knjižnice so lani s članarinami zbrali 180.000 evrov. Ob njihovi uvedbi je podjetje izvedlo tudi dve celodnevni izobraževanji za 90 zaposlenih, je povedala Turjakova: "Izvedeno izobraževanje je pomenilo 100 evrov na posameznega zaposlenega." To bi skupaj pomenilo 9.000 evrov, vendar je direktorica knjižnice kasneje sporočila, da je bila pogodba za izobraževanje s Spemom vredna 8.000 evrov. Ena od zaposlenih pa je dejala, da o celodnevnih izobraževanjih prek Spema ne ve nič.

Mariborsko knjižnico sicer že leta pestijo finančne težave. Po navedbah vodstva so pri številu zaposlenih za 30 odstotkov pod standardom, pri prostorskih pogojih pa ne dosegajo niti 40 odstotkov slovenskega povprečja. Knjižnica je imela lani na voljo nekaj več kot 3,7 milijona evrov.

Plačali že ves znesek

Pogodbe je knjižnica sklenila že predlani, nenavadno pa je, da je po podatkih Supervizorja storitve že skoraj v celoti poplačala. Po pogodbi, veljavni tudi še letos, je tako mogoče izplačati le še dobrih 150 evrov, čeprav nekaterih storitev v podjetju še niso izvedli. Med drugim tudi odnosov z mediji, ki jih bo podjetje Spem po navedbah Turjakove začelo izvajati šele letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.