Slovenija
22 ogledov

Da bomo iztržili manj krive tudi afere

telekom slovenije Anže Petkovšek
Danes je pričakovati premike v dveh pomembnih prodajnih postopkih - interesenti za nakup večinskega deleža v Telekomu Slovenije naj bi oddali zavezujoče ponudbe, interesenti za nakup večinskega deleža Pivovarne Laško pa naj bi poslali izboljšane ponudbe.

V Slovenskem državnem holdingu, ki vodi postopek prodaje skoraj 73 odstotkov delnic Telekoma Slovenije, sicer ne razkrivajo informacij o samem postopku. Uradno je tako znano le, da je prodaja Telekoma v drugi fazi, ko se potencialni kupci pripravljajo na oddajo zavezujočih ponudb. Neuradno pa je te pričakovati danes.

Pred dobrim mesecem je delnica našega največjega operaterja kotirala pri 150 evrih, konec prejšnjega tedna je bilo treba zanjo odšteti 129 evrov. Po ocenah strokovnjakov je za to krivo slabo poslovanje, politične spletke pri prodaji, pa tudi številne afere, v ključno z Veberkomom. 

V igri za oddajo zavezujočih ponudb naj bi bili sicer nemški Deutsche Telekom, britanski sklad Cinven in ameriški sklad Providence, po nekaterih informacijah pa bi utegnila zavezujoči ponudbi poslati le prva dva. Pri tem se v medijih pojavlja vrsta ugibanj glede višine kupnine, ki naj bi jo interesenti ponudili za Telekom.

Za delnico Laščanov med 20 in 22 evri

Cena za delnico je velika uganka tudi v postopku prodaje Pivovarne Laško. Konzorcij prodajalcev 51-odstotnega deleža Laškega je prejel pet zavezujočih ponudb, ki naj bi jih podali Heineken in skladi Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Mid Europa Partners in CVC Capital Partners. Koliko so omenjeni ponudili za Laško, ni znano, v javnosti se omenja cena med 20 in 22 evrov.

Če prvotno ponujena cena ni znana, je znano vsaj to, da ta prodajalcev ni zadostila, zato so interesente pozvali k izboljšanju ponudb. Kdo od petih interesentov se bo odločil zvišati ponudbo, ni znano, odločilno merilo pri izboru kupca pa bo ponujena cena. V petek se je na Ljubljanski borzi cena za delnico oblikovala pri 21 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • spenjac 08:56 13.april 2015.

    Nihče ni nič odščipnil, če kupiš delnico moraš biti pripravljen na tveganje. Komu so se pa isti ljudje pritoževali, ko so dobili lepo dividendo? Edini problem pri vsej stvari je, da sta nesposobna Bratuškova in Čufer začela prodajati brez vsake ...prikaži več pameti, sedaj pa politiki nadaljujejo, ker se lahko vedno izgovorijo, da izpolnjujejo, kar sta začela. Ne razumem, zakaj je edino vodilo višina kupnine, kaj pa vpliv na zaposlene in dobavitelje? Kje je Che Gue Luka, da brani nacionalni interes?

  • Ferluci 08:29 13.april 2015.

    In tako so rdeči strici z vebrovcem na čelu spet odščipnili nekaj denarja ljudem, ki so kupovali Telekomove delnice. Še dobro, da neumne ovce tega ne razumejo in so še vedno srečne.