Slovenija
15 ogledov

Da le ne bo motenj

Uradno vabilo je na slavnostni seji prejel premier Borut Pahor, v Parizu ga spre Žurnal24 main
Gaspari pričakuje, da bo Slovenija postala polnopravna članica OECD v roku dveh mesecev.

Slovenija je danes na slavnostni seji dobila uradno povabilo v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), sledita še dve formalnosti− ratifikacija članstva v parlamentu in obvestilo organizacije, da je bila ratifikacija potrjena.

Prošnjo za vstop je Slovenija oddala leta 1996, postali pa bodo 34. članica organizacije. ''Slovenija se s povabilom v OECD pridružuje gospodarsko najbolj razvitim državam sveta, ki spoštujejo najvišje standarde na področju gospodarskih in razvojnih politik,'' pravi Gaspari.

Slovenija bo OECD plačevala nekaj več kot dva milijona evrov letne članarine. Organizacija sicer združuje države, ki z manj kot petino svetovnega prebivalstva ustvarijo več kot štiri petine svetovne proizvodnje.

Javna uprava pod lupo
"To je skupina držav, ki je znana po tem, da je najbolj razvita. V tej organizaciji se opravljajo najbolj kakovostne analize gospodarskih, socialnih, zaposlitvenih in drugih vprašanj, ki so za države pomembne," je dejal Gaspari.

Prva bo najverjetneje šla pod drobnogled javna uprava, saj se Slovenija z OECD že dogovarja o tem. Analiza naj bi nato pripomogla k bolj racionalni in profesionalni razpravi o tem, kakšnih sprememb bi morala biti naša javna uprava deležna.

 

Mitja Gaspari | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Vstop ni cilj
Uradno povabilo je v imenu SDS že pozdravil nekdanji minister Žiga Turk, prvi pogajalec za vstop Slovenije v OECD. ''Povabilo v OECD ni končni cilj, ampak učinkovito sredstvo za pametnejše politike,'' še dodaja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.