Slovenija
11 ogledov

Da ne bo potrkala policija

Vlomilec Shutterstock
Policija pred prazniki svetuje strpnost in previdnost.

Med prazniki je pričakovati povečan promet, zato v policiji opozarjajo na strpnost in previdnost. Na mejnih prehodih, predvsem na meji s Hrvaško, lahko pride do daljših kolon in čakalne dobe. Največ potnikov in vozil v obeh smereh se pričakuje na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

Pazljivo s pirotehniko

Posebej želijo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra,“ so še sporočili s Policije.

Tatovi ne počivajo

Previdni pa morajo biti tudi tisti, ki se med prazniki odpravljajo na dopust. Zavarujte svojo lastnino, saj nepridipravi nikoli ne počivajo.

Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.

Kaj še svetuje policija?

  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ...

  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ...; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ...

  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

  • Naj vaše vozilo na parkiriščih ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.