Slovenija
5 ogledov

Da ne bo smrdelo

Mestni svetniki apelirajo na župana in mestno upravo, naj rebalans proračuna 200 Žurnal24 main
Mestni svetniki so potrdili spremembo zazidalnega načrta za gradnjo kompostarne pri nekdanjem Dinosu na Teznem.

Stari zazidalni načrt, na njegovi podlagi je bilo izdano tudi gradbeno dovoljenje, je bil izdelan že leta 2000. Sprememba načrta je potrebna zaradi sodobnejšega tehnološkega procesa kompostiranja, da bo ves proces potekal v zaprti hali, kar predstavlja bistveno tehnološko spremembo, saj se bodo s tem zmanjšali vplivi na okolje in se bo dvignila kakovost življenja, pojasnjuje podžupan, pristojen za komunalo Danilo Burnač. ˝Če bi postavili kompostarno po veljavnem gradbenem dovoljenju, bi zaudarjalo kot bale v Dogošah,˝ razlaga direktor podjetja Snaga Stanislav Žagar, ki poudarja, da zaradi kompostarne na Teznem ne bo smrdelo.

 

Rebalans proračuna

Več odhodkov. Z rebalansom proračuna se bodo odhodki povišali za 4,9 milijona in bodo skupno znašali 123 milijonov evrov. Prihodki pa se bodo povečali za 4,2 milijona in bodo tako znašali okrog 99 milijonov evrov. Direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner pojasnjuje, da je velik del sredstev namenjen za investicijske odhodke, na primer 1,4 milijonov evrov za Ljudski vrt. Občina pa bo odkupila še tri odstotke delnic podjetja Mariborski vodovod, ki bo tako popolnoma občinsko podjetje. Mestni svetniki pa so bili nezadovoljni, ker so dobili gradivo za rebalans proračuna pozno.

Razgrnitev do 12. 12.
Investicija za kompostarno je ocenjena na 2,9 milijona evrov. ˝Zdaj bomo 900 tisoč evrov preusmerili za gradnjo krožišča pri Univerzitetnem kliničnem centru. Ta denar pa bomo z rebalansom prihodnje leto povrnili. Pričakujemo, da bomo januarja lahko naredili razpis za izbor tehnologije za kompostarno,˝ dodaja Burnač. Na mestni četrti Tabor je še do 12. decembra javna razgrnitev območja, kjer bosta toplarna in kompostarna. Po zatrjevanju Burnača za zdaj še ni nobene pripombe.

Živali na boljšem kot brezdomci
Po tem, ko so v petek novinarjem razkrili projekt zavetišča za zavržene živali, so včeraj investicijski načrt zavetišča brez glasu proti potrdili še mestni svetniki. Odbor za finance je v svojem stališču izpostavil, da bi bilo treba natančneje pojasniti, kolikšna sredstva bo mariborski proračun prihodnje leto namenil gradnji zavetišča. ˝Dejanski vložek MOM bo približno 700 tisoč evrov. Prihodnje leto mora proračun zagotoviti okrog 380 tisoč evrov. Investicija pa se bo povrnila v 25 letih,˝ pojasnjuje podžupan Rok Peče. Tone Vogrinec pa je izpostavil, da bo za živali v našem mestu bolje poskrbljeno kot za brezdomce.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.