Slovenija
53 ogledov

"Da" od zdaj ne samo usoden, ampak tudi drag

Poročna dvorana na Ljubljanskem gradu
1/5
Miha Mally
Če se želite poročiti v kateri od prenovljenih poročnih dvoran na Ljubljanskem gradu, boste morali plačati najemnino in dodatnih 170 evrov upravni enoti.

Bela in Modra poročna dvorana na Ljubljanskem gradu sta slišali na stotine parov, ki so si rekli "da". Če so bile večne zaobljube v teh dveh prostorih povsem brezplačne, morda kmalu ne bo več tako.

Ljubljanski grad namreč nameravajo izločiti s seznama uradnih lokacij za sklenitev zakonske zveze. Po pravilniku, ki je začel veljati avgusta, mora namreč uradne prostore zagotoviti upravna enota sama – nova lokacija za brezplačno sklepanje zakonskih zvez je tako v prostorih nekdanje občine na Linhartovi ulici.  

To pa seveda ne pomeni, da poroke na Ljubljanskem gradu ne bodo več mogoče. Vendar pa bosta morala mladoporočenca zaradi neuradne lokacije ob plačilu najemnine za dvorano, ki tako za Belo kot za Modro dvorano znaša 220 evrov, plačati dodatnih 170 evrov upravni enoti. 

Cena najema dvorane vključuje dveurno uporabo in pripravo dvorane, mizo s štirimi stoli in dežurnega tehnika, prišteti pa morate še 22-odstotni DDV in stroške pogostitve.

Prenovili vse od napeljave do opreme

Kljub zapletom pa bodo danes zvečer odprli prenovljeni dvorani. Po 30 letih so obe dvorani temeljito prenovili, vrednost investicije – ocenjena je na milijon in pol evrov – pa je v celoti pokrila Mestna občina Ljubljana. "Izhodišče prenove je bilo poudariti samo lokacijo, to je vizualno vključiti notranjosti obeh dvoran v zgodovinsko okolje gradu, kar je bilo doseženo z izrazito prostorsko čitljivim odnosom med novimi, lahkotnimi elementi slovesnega prostora in masivno zgodovinsko stavbno dediščino, s svetlobo, svežino in barvo. Prostori se odpirajo na grajsko dvorišče, s čimer je grad v dogajanje v dvoranah vključen kot pomemben prostorski in vsebinski element," so sporočili z Ljubljanskega gradu.

Prvi poročni obredi bodo v prenovljeni dvorani potekali že to soboto.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 07:45 09.april 2014.

    Bogenšperk je najlepša poročno baročna dvorana v SLO !

  • renemario 06:32 09.april 2014.

    Mašni prostor?

  • STF 19:38 08.april 2014.

    Ne vem ce sm ze kdaj videl kaj grsega!