Slovenija
10804 ogledov

Da podjetja božičnice ne smejo izplačati, je laž

Denar, štetje denarja
1/2
Profimedia
V nekaterih podjetjih naj bi šefi delavcem povedali, da letos ne bo božičnice ali 13. plače, saj je zaradi koriščenja protikoronskih ukrepov ne smejo izplačati. To je laž.

Vračilo sredstev je (poleg nekaterih drugih primerov) predvideno le v primerih izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2020 oziroma za leto 2020.

Obveznost vračila prejetih pomoči določa 99. člen Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), ki je bil konec aprila nekoliko popravljen.

"Upoštevaje spremenjeni 99. člen ZIUZEOP se morebitno vračilo prejetih sredstev ne veže več na izplačila dela plač za poslovno uspešnost izplačana delavcem," zagotavljajo na ministrstvu za delo.

"Skladno s spremembo so pogoji vračanja sredstev odvisni od ravnanja delodajalca, na katera je imel možnost s svojim ravnanjem in načinom poslovanja vplivati. Iz tega razloga vračilo sredstev v primerih povračila nadomestila višje sile in oprostitve prispevkov iz tega namena ter v primeru delne oprostitve prispevkov za zaposlene v zasebnem sektorju, ki so v času veljavnosti zakona delali, ni več predvideno. Kot izhaja tudi iz obrazložitve zakonskega predloga, je bil namen spremembe zagotoviti, da se delodajalce, ki uveljavljajo pravice,na katere nimajo vpliva, izključi iz obveznosti vračila, če delijo dobiček," pojasnjujejo na ministrstvu.

Vračilo sredstev pa je predvideno le v primerih, ko je subjekt uveljavil:

- povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo iz podpoglavja 1.1 tega zakona,

- oprostitev plačila prispevkov na podlagi 28. člena tega zakona v povezavi s povračilom nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in na podlagi 38. člena tega zakona ali

- izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz podpoglavja 1.3 tega zakona.

Ministrstvo za delo 

V skladu s spremenjenim 99. členom ZIUZEOP je vračilo prejetih sredstev predvideno v primeru, da je od uveljavitve zakona prišlo do izplačila dobička, nakupov lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2020 oziroma za leto 2020.

Vračilo tudi v primeru koriščenja subvencij za krajši delovni čas

"Dodatno je vračilo sredstev v primeru izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2020 oziroma za leto 2020 predvideno tudi v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list, št. 80/2020, v nadaljnjem besedilu: ZIUOOPE) in sicer v primeru delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa. Konkretno sedmi odstavek 18. člena ZIUOOPE določa, da mora delodajalec, ki je prejel subvencijo na podlagi tega zakona, v primeru, da je od uveljavitve zakona prišlo do izplačila dobička, nakupov lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2020 oziroma za leto 2020, o tem seznaniti Finančno upravo Republike Slovenije. Prejeta sredstva mora vrniti po vročitvi odločbe, skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od dneva prejema subvencije do dneva vračila," še opozarjajo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • djdj 19:19 25.september 2020.

    To so ob izplačilu regresa natvezili tudi nam.

  • rosogay119 18:52 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best

  • matermila 11:14 25.september 2020.

    Hvala bogu,s tem nimam nikakršnih težav,božičnice še nikoli nisem čikal.