Slovenija
29 ogledov

"Da se je primankljaj prepolovil, zaslužna vlada"

denar Boštjan Tacol
Znižanje javnofinančnega primanjkljaja v letošnjem drugem četrtletju je po pojasnilih urada vlade za komuniciranje posledica varčevanja. V petek objavljene podatke državnega statističnega urada, da se je primanjkljaj v letu dni prepolovil, v uradu komentirajo z besedami, da so k temu rezultatu prispevali predvsem napori vlade.

Statistični urad RS je v petek sporočil, da je javnofinančni primanjkljaj vseh štirih blagajn v letošnjem drugem četrtletju znašal 430 milijonov evrov, potem ko je v enakem obdobju lani znašal kar 725 milijonov evrov. Podatki kažejo opazno znižanje tekočega primanjkljaja v primerjavi z enakim obdobjem leta 2011.

"K temu rezultatu so prispevali predvsem napori vlade, ki je z racionalizacijo državne uprave in junijsko uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ pomembno posegla v odhodkovno dinamiko ene od državnih blagajn," so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je uveljavil varčevalne ukrepe na številnih področjih, je začel veljati junija. Med drugim je posegel v plače javnih uslužbencev, regrese, pokojnine in socialne transferje.

Za celo leto 2012 so sicer na finančnem ministrstvu zvišali oceno javnofinančnega primanjkljaja na blizu 1,5 milijarde evrov, kar predstavlja 4,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Pred tem je ministrstvo za letos načrtovalo za 230 milijonov evrov nižji primanjkljaj, kar bi predstavljalo 3,5 odstotka BDP, so v petek povedali na novinarski konferenci državnega statističnega urada.

Več kot prepolovil pa se je v tem letu tudi primanjkljaj v državnem proračunu. Potem ko je v lanskem drugem četrtletju znašal 536 milijonov evrov, je med letošnjim aprilom in junijem dosegel 250 milijonov evrov. To pa je manj tudi od četrtletnih primanjkljajev v letih 2009 in 2010, ko so se gibali okoli 470 milijonov evrov.

Zajezitev naraščanja proračunskega primanjkljaja je bila ena od ključnih nalog vlade v preteklih mesecih, kar je tudi predpogoj za dolgoročno konsolidacijo javnih financ, te podatke komentirajo v uradu vlade za komuniciranje.

Komentarjev 1
  • privat 07:54 30.september 2012.

    primeni se to nič ne pozna....le zakaj??