Slovenija
14 ogledov

Da se le ne bi lotila mačjih pand

Zoo Ljubljana ZOO Ljubljana
Iskanje risov se nadaljuje. Včeraj trije klici občanov, ki so se izkazali za lažne.

Tokrat zavedle zajčje in pasje sledi

Iz Živalskega vrta Ljubljana so sporočili, da sta risa še vedno na prostosti, ponoči se nista vrnila v ogrado, v pasti jim ju še ni uspelo uloviti. So pa včeraj dobili tri obvestila, da so občani videli risa. Kot smo že poročali, se je v enem primeru izkazalo, da sta sprehajalca risa najverjetneje zamenjala za dolgodlako mačko.

Pozno zvečer pa so praktično istočasno dobili obvestilo o risu pred biotehniško fakulteto in na Čadovem travniku. Obe prijavi so preverili, vendar se je izkazalo, da je v prvem primeru nekdo slišal drugega, kako kliče (morda je šlo za šalo) "glej ris, ris", v drugem primeru pa je šlo za en dan stare zajčje in pasje sledi.

"Občanom smo za skrb in pripravljenost na pomoč v teh trenutkih izredno hvaležni. Vse informacije preverjamo, saj so se v preteklosti nekajkrat tudi najbolj neverjetne izkazale za resnične. Občani so tako že pomagali z informacijami o pobegli antilopi, kengurujih in prosto živečem medvedu Rožniku. Na spletni strani smo pripravili nekaj napotkov in pomagali, kako ločiti risa od mačke in njune sledi. Pred prijavo občane vljudno prosimo, naj informacijo preverijo, saj so trenutno obremenitve naših zaposlenih, ki so že nekaj dni v pripravljenosti 24 ur na dan, velike," je ob tem dejala strokovna vodja Barbara Mihelič.

Ponoči bosta lačna


Zadnji obrok sta imela risa v noči na torek, kar pomeni, da si bosta hrano zelo verjetno znova iskala danes ponoči. Čeprav so jima nastavili hrano, v živalskem vrtu opozarjajo, da je zanju veliko zanimivejša in vabljivejša možnost lova živega plena.

"Genetsko so naravnani tako, da si v največji meri izbirajo parkljasto divjad, ki se s sprednjimi nogami težko obrani, zato je mogoča še kakšna uplemba muflona ali kozoroga, damjekov, saj vseh živali ni mogoče odloviti ali spraviti v zaprte prostore," so sporočili.  Bojijo pa se predvsem, da ne bi uplenila mačjih pand, saj par, kot so zapisali, kaže znake, da bi spomladi lahko pričakal prve mladiče: "Odlov z anestezijo in selitev breje samice bi bila lahko zelo problematična, saj lahko povzroči izgubo nerojenih mladičev in stres, poškodbe živali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.