Slovenija
12326 ogledov

Priznanje: Da smo dobili posel, smo morali zdravnikom nakazovati denar

klinični center, bolnišnica, zdravniki
1/3
Anže Petkovšek
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu z zaslišanjem priče Urške Jurkovič, nekdanje lastnice in direktorice podjetja Emporio Medical, ki se je znašlo v središču zgodbe. Jurkovičeva je dejala, da je podjetje zdravnikom dajalo nedovoljena darila, a da je takšen pač bil način poslovanja.

Po ugotovitvah tožilstva je podjetje Emporio Medical zdravnikom na bančne račune doma in v tujini nakazovalo podkupnino, v nekaterih primerih pa jim je tudi izročilo gotovino v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih je prodajalo omenjeno podjetje. Solastnica podjetja je bila tudi mama danes zaslišane, Ana Jurkovič.

Urška Jurkovič, ki je ena od glavnih prič v sojenju, trenutno živi v Kaliforniji v ZDA, zato je njeno pričanje potekalo na daljavo. Kot se je spominjala v večurnem zaslišanju, je bila vizija podjetja v Slovenijo pripeljati visoko kakovostne medicinske izdelke po kar se da konkurenčnih cenah. Ocenila je tudi, da je bilo njihovo delo zelo resno in plemenito. A kot je dejala, se je v dveh desetletjih poslovanja "dogajalo marsikaj".

Poslovanje podjetja bi bilo po njenih besedah večkrat onemogočeno, če ne bi vlagali nazaj v posle na "različne načine", kot so plačila za predavanja, kotizacije na kongresih, potovanja, naročnino na strokovne revije, pa tudi nakazila na račun nekaterih zdravnikov ali na račune njihovih svojcev. Včasih so jim izročali tudi gotovino.

Ob tem je poudarila, da ni "nikoli direktno odredila, da se nekomu da podkupnino". V podjetju se po njenih besedah o tem niso nikdar dobesedno pogovarjali. "To je bil način poslovanja. Če se je šlo za velike pogodbe, razpise, se je smatralo, da se vlaga nazaj posel s kongresi, denarnimi nagradami ...," je naštela.

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek

Na vprašanje sodnice, ali podjetje zdravnikom ponudilo nedovoljene nagrade ali so jih zdravniki sami zahtevali, je Jurkovičeva dejala, da je bilo tako eno kot drugo. "To so bili neki tihi dogovori. Komercialisti so bili plačani tudi z realizacijo poslov. Vsakemu je bilo zelo v interesu, da se posel izpelje," je opisala. Izpostavila je tudi, da je to praksa tudi drugih podjetij, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo. Za tako poslovanje je okrivila še dobavitelje, ki so po njenih besedah grozili z odvzemi pogodb, če ne bi uresničili dogovorjenih planov poslovanja.

Na vprašanje, zakaj je podjetje zdravnikom dajalo nedovoljena darila, je Jurkovičeva dejala, da je bilo veliko različic nagrad in da niso za vsako smatrali, da so nedovoljene. "Mi se nismo ukvarjali z dejstvom, da je to korupcija. To je bil način poslovanja," je poudarila.

Zaradi težav z internetno povezavo je Fekonja zaslišanje Jurkovičeve prekinila, nadaljevali pa ga bodo prihodnjo sredo. Vprašanja jih bo takrat zastavljati zagovorniki obtoženih in tožilec Iztok Krumpak. Slednji Jurkovičeve in njene mame ni dal na seznam obtoženih.

Med obtoženimi v zdravstveni aferi so sicer Advanta kot pravna oseba in več fizičnih oseb. Predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Rok Vengust, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in nekdanji prokurist v podjetju Emporio Medical Darko Žafran so zanikali krivdo. Upokojenega travmatologa v celjski bolnišnici Miodraga Vlaovića je sodišče na podlagi zdravniškega opravičila začasno izločilo.

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 14:06 25.avgust 2020.

    a je kdo še ponosen na slovenčke, ki imajo tako dolge prste in ki tako odlično veslajo, z rokami nazaj proti velikim žepom ... predlagam, da se ustanovi še ena komisija, ki bo preizkovala kpk, potem naj se pa ustanovi ...prikaži več še ena komisija, ki bo preiskovala to drugo komusijo ... preizkovalnih komisij ni nikoli preveč, ljudi je treba zaposlit, da bodo imel delo, dnarja je pa v bruslu še dost, samo pobrat ga je treba , zdej bo spet ugodna letina

  • bogdan76 09:27 25.avgust 2020.

    Nova tema za kolesarje po Ljubljan Vipava je gostila Modrijane Ljubljana kolesarje kako različna je Slovenija. Pride Repovž z Mladino na sodišče da opere si lasišče rdeče.

  • timja 08:38 25.avgust 2020.

    pa drugi tir, pa karavanški predor, pa gradnja celotnega avtocestnega križa, pa gradnja onkološkega oddelka, pa maske, pa termoelektrarna.....pa pa pa