Slovenija
6829 ogledov

"Da smo prišli do potnih listov, je otrok moral špricati šolo"

Potni list
1/3
Jaka Dimc
Celotna družina potrebuje potne liste, otroci so v šoli, žena tudi ne more dopoldne iz službe. Kako lahko zaradi stavke sploh pridejo do potnih listov.

"Ne vem, kako naj pridem do potnih listov, zaradi poti v Veliko Britanijo, jih potrebujem za celotno družino. Ob sredah, ko so uradne ure popoldne, stavkajo, žena dela v šoli, ne more dopoldan skočit na upravno enoto, poleg tega pa so vsi trije otroci že tako veliki, da morajo biti prisotni ob oddaji vloge, ne morem jih vzeti iz šole in iz gimnazije, samo zato, da oddamo vlogo," nas je povprašal bralec.

Ob sredah je edini dan, ko upravne enote delajo tudi nekoliko dlje popoldne, ob ponedeljkih in torkih le do treh, ob petkih pa večina le do dvanajstih.

Kazalo je že, da bo imel srečo, saj je upravna enota začela stavkati vsak dan. Ministrstvo je namreč upravnim enotam, kjer se stavka vsak dan, naložilo, da morajo kljub stavki izdajati potne liste in osebne izkaznice. Izdali so namreč seznam bistvenih nalog, ki jih morajo izvajati tudi med stavko, med njimi pa je tudi izdaja potnega lista ali osebne izkaznice.

Ministrstvo: potne liste je treba izdajati, v praksi pa ...

"V zvezi z zagotavljanjem javnih storitev v času stavke na upravnih enotah pojasnjujemo, da Zakon o stavki v drugem odstavku 11. člena določa, da je na upravnih enotah potrebno zagotoviti izvajanje nalog, ki so bistvene za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot v času stavke.  V zadevi bistvenih nalog za uresničevanje delovanja upravnih enot v času stavke je bil v petek, 10. 5. 2024, 37 upravnim enotam, ki so napovedale stavko vsak dan od 15. 5. 2024 dalje, posredovan nov Seznam bistvenih nalog, ki jih je treba izvajati v času stavke, in sicer po posameznih delovnih področjih, ki je bil usklajen z resorno pristojnimi ministrstvi. Razširjen seznam velja samo za omenjene upravne enote, pri čemer se potni listi izdajajo neomejeno," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

"Na upravnih enotah, kjer stavkajo le en dan (to je ob sredah), pa se potne listine na ta dan izdajajo le v nujnih primerih, to je v primerih, ko bi ne izdaja dokumenta ogrozila življenje, varnost ali premoženje – kot slednje tudi že plačan dopust v tujini," so še dodali.

Potni list | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Povedano bolj enostavno, na upravnih enotah, kjer stavkajo samo ob sredah, jim ob sredah ni treba sprejemati vlog za izdajo potnih listov ali osebnih izkaznic, na tistih upravnih enotah, ki stavkajo vsak dan, pa bi jih morali. Da je seznam sporen, so takoj po izdaji opozorili sindikati in kot kaže na upravnih enotah tega seznama ne upoštevajo.

"Za upravne enote v področnem zakonu ni določeno, kaj so bistvene naloge, ki jih je treba opravljati tudi med stavko, kot ima na primer določeno policija ali pa uprava za izvrševanje kazenskih sankcij. Te predpisane naloge pa so bistveno preobsežne. Ministrstvo sicer pravi, da jih morajo navodila o bistvenih nalogah zaposlenim dati načelniki upravnih enot, ki da so samostojni, nanje pa potem ministrstvo vrši strahovit pritisk, ve se, kdo jih imenuje," je pojasnil sekretar sindikata državnih organov Renato Romič.

Tako je v praksi

Na upravni enoti Kranj na primer nismo mogli preveriti, ali je mogoče oddati vlogo za potni list, saj imajo na telefonski številki upravne enote vključen avtomatski odzivnik, ki pravi: "V času stavke bodo uslužbenci upravne enote Kranj izvajali nujne naloge, katerih neizvajanje bi ogrozilo življenja, premoženje in zdravje ljudi ali zaradi česar bi nastala druga nepopravljiva škoda."

Na ljubljanski upravni enoti so nam po telefonu povedali, da vlogo za potni list sprejmejo samo, če gre za nujen primer. Kaj je to, je opisano zgoraj. Na mariborski upravni enoti, ki prav tako stavka vsak dan, nismo mogli dobiti zveze, prav tako ne na celjski.

Osebna | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Uslužbenci zelo gledajo na to, da državljani dobijo, kar potrebujejo. Če ima nekdo veljaven potni list, pa bi rad oddal vlogo za osebno izkaznico, to seveda ni nujen primer, če pa ima nekdo vplačan dopust v Turčiji, bodo sprejeli njegovo vlogo. Ne morejo pa biti vse storitve nujne, tako skušajo zadušiti stavko. Problem je, ker imajo upravne enote prevelik obseg dela in premalo zaposlenih, vlada pa noče odobriti dodatnih virov, kot je to naredila pri zdravstvu," je še pojasnil Romič.

Na vprašanje, ali je oddaja vloge za potni list opravičljiv razlog za odsotnost z dela ali iz šole, so nam na ministrstvu za javno upravo odgovorili, naj se s tem vprašanjem obrnemo na delodajalca oziroma šolo.

Vlogo za osebno ali potni list lahko oddate na vseh upravnih enotah

"Stranke lahko urejajo večino upravnih zadev na katerikoli upravni enoti v Sloveniji (med te šteje tudi izdaja potnega lista). Le za nekatere upravne zadeve je določena krajevna pristojnost glede na njeno prebivališče ali nameravani kraj prebivanja stranke (zaradi lažjega preverjanja dejanskega stanja)," so še poudarili na ministrstvu za javno upravo.

Če potrebujete nov potni list ali osebno izkaznico, greste lahko na upravno enoto, ki ne stavka. PO zadnjih podatkih so to upravne enote Cerknica, Grosuplje, Laško, Lenart, Ljutomer, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Tolmin in Vrhnika.

Druga možnost je, da razen v sredo obiščete upravno enoto, ki stavka le ob sredah. To so upravne enote Ajdovščina, Črnomelj,  Dravograd,  Jesenice,  Kočevje, Mozirje, Nova Gorica, Piran,  Radovljica,  Slovenske Konjice,  Škofja Loka,  Trebnje in Velenje.

Na drugih upravnih enotah, kjer stavkajo vsak dan, pa pred obiskom preverite, ali boste lahko oddali vlogo za potni list ali osebno izkaznico.

Naš bralec je pred objavo članka uspel oddati vloge, namesto na svoji upravni enoti, kjer stavkajo, so se z družino odpeljali do sosednje, eden od otrok pa je zaradi tega manjkal v šoli. "Bilo je kar precej gneče, ampak zaposleni so se trudili in bili prijazni," nam je povedal. 

Seznam, katere upravne enote stavkajo vsak dan, katere le ob sredah in katere ne stavkajo, lahko najdete tukaj.

V letošnjem letu poteče veljavnost 138.901 osebni izkaznici in 56.752 potnim listom, večina potnih listov praviloma poteče poleti.

Kdaj bo konec stavke

O tem, kako verjetno je, da se pogajanja uspešno zaključijo in se stavka konča, pa so odgovorilo takole: "Ocenjujemo, da je edino pravo mesto za zaključek stavke za pogajalsko mizo, prav zato smo intenzivirali aktivnosti s ciljem iskanja rešitev za izboljšanje pogojev za delo zaposlenih na upravnih enotah. Ob tem dodajamo, kar je bilo večkrat pojasnjeno tudi sindikalnim predstavnikom , da se moramo zavedati omejitev, znotraj katerih lahko iščemo ustrezne rešitve. Vzporedno potekajo tudi pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Le-ta sama po sebi s prevedbo prinaša dodatne finančne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev, s poudarkom na najnižje plačanih delovnih mestih, ki jih zasledimo tudi na upravnih enotah." Tudi Romič je potrdil, da pogajanja potekajo in da se zelo trudijo, da bi dosegli dogovor.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Pierre 14:32 25.maj 2024.

    Saj smo pod Janšo tudi plesali....ko je zgubu volitve!!!!

  • Idioti 22:52 24.maj 2024.

    Pred 15 dnevi šel na Vrhniko brez predhodnega naročanja . ,Tu je bila dolga vrsta vendar za osebne in vozniške , za potne sem bil pa 2. v čakalni vrsti . Vse skupaj okoli , da sem prišel na vrsto ...prikaži več in končal postopek ~ 30 min . Čez 5 dni dobil potni po poštarju . KJE JE PROBLEM. Samo banda računa 48 € potni . ?

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 22:00 24.maj 2024.

    V ljubljanski kotlini sta poleg ljubljanske še dve upravni enoti, pa jih avtor ne omenja, kljub temu, da vsaj ena od obeh, tako kot Grosupeljska, ki na podobni razdalji od centra Ljubljane, prav tako ne štrajka...