Slovenija
138 ogledov

Da vas ne bodo nategnili!

Odgovore zastopnika preverite v splošnih pogojih, saj se zavarovalnice ravnajo p Žurnal24 main
Finančni nasvet. Kaj vprašati pred sklenitvijo dolgoročnega zavarovanja.

Mitja Glavnik, finančni strokovnjak, opozarja: Pred sklenitvijo dolgoročne pogodbe, kot sta naložbeno življenjsko zavarovanje in klasično življenjsko zavarovanje, ki traja od deset do štirideset let, obvezno natančno izprašajte zavarovalnega zastopnika, sicer lahko pozneje pride do nesporazumov in razočaranj.

Kdaj lahko prekinete življenjsko zavarovanje in kakšni stroški so povezani s tem?
Pri klasičnem življenjskem zavarovanju je prekinitev možna v redkih primerih. Pri naložbenem življenjskem zavarovanju je pogodbo lažje prekiniti, vendar vam zavarovalnica obračuna stroške predčasnega izstopa.

Ali lahko spremenite zavarovalno vsoto, zavarovalno premijo in dobo zavarovanja?
Zavarovalnica zelo rada dvigne zavarovalno vsoto, premijo ali podaljša trajanje zavarovanja. V primeru nižanja premije in krajšanja zavarovalne dobe pa ni nujno, da zavarovalnica ugodi vaši zahtevi.

Kakšni so stroški življenjskega zavarovanja?
Pri življenjskem zavarovanju so to sklepalni stroški, stroški upravljanja in stroški rizika. Nekateri so navedeni v splošnih pogojih, vendar ne nujno vsi. Vsaka zavarovalnica ima drugačno višino in drugačen način obračunavanja stroškov, zato se varčevalni rezultat od ene do druge razlikuje.

Ali se stroški življenjskega zavarovanja obračunajo v prvih letih zavarovanja ali se obračunavajo skozi celotno zavarovalno dobo?
Ko se stroški obračunavajo v prvih letih zavarovanja, pomeni, da se varčuje manjši del premije. Zato je prihranjeni znesek v prvih treh ali petih letih nižji od vplačanega zneska, kar pogosto povzroči veliko hude krvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.