Slovenija
1 ogledov

'Da' za novo Občino Mirna

Poslanci bodo spet odločali o kazenskem zakoniku. Žurnal24 main
Odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je obravnaval predloge za nadaljevanje postopka za ustanovitev novih občin in odobril predlog le za Občino Mirna.

Omenjeni odbor bo poslancem DZ predlagal, naj razpišejo referendum, na katerem bi ugotavljali voljo tamkajšnjega prebivalstva. Pod predlog za novo Občino Mirna se je sicer podpisala skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisanim Antonom Anderličem (LDS). Sopodpisnica predloga Renata Brunskole (SD) je pojasnila, da na tem območju obstaja namera o nadaljnjem združevanju; Občini Šentrupert ter Mokronog-Trebelno ter krajevna skupnost Mirna so že podpisali pisno o nameri za združitev v Občino Mirenska dolina s 6640 prebivalci.

 

210

občin imamo trenutno v Sloveniji. Leta 1990 smo jih imeli 60, leta 1998 pa 147.

Brez podpore večine članov odbora so ostali predlogi za ustanovitev Občin Loče (predlagatelj Rudolf Petan – SDS), Fram in Zgornja Polskava (v obeh primerih predlagatelj Jožef Jerovšek – SDS).

Pukšič grozi z ustavnim sodiščem
Za predlagani Občini Dobrova (predlagatelj Milan Gumzar – LDS) in Breg Turnišče (predlagatelj nepovezani poslanec Franc Pukšič) pa je večina na odboru sledila mnenju vlade in ugotovila, da niso izpolnjeni pogoji, ker nista oblikovani v skladu s 139. členom ustave tako, da bi ju sestavljala območja celotnih naselij. Franc Pukšič je že napovedal možnost, da se bodo predlagatelji zavrnjenih predlogov obrnili na ustavno sodišče. "Boli me, če imajo nekatere državljanke in državljani srečnejšo roko, ker so njihovi predlagatelji koalicijski poslanci, kot pa drugi, katerih predlagatelji so opozicijski poslanci," je še dejal.

Člane odbora čaka še odločanje o dveh predlogih, s katerima bi spremenili zdajšnjo Mestno občino Koper; po prvem predlogu bi se iz nje izločila nova Občina Ankaran, po drugem bi na tem območju ustanovili novo Mestno občino Koper ter Občine Dekani, Škofije-Hrvatini in Merezige. Razpravo o tem so prestavili na sredo po koncu seje, na kateri bo odbor obravnaval predlog rebalansa državnega proračuna.

Vlada novih občin ne podpira
Že uvodoma je državna sekretarka iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Meta Vesel Valentinčič razložila, da vlada procesa nadaljnjega ustanavljanja občin ne podpira. Opozorila je, da je v času samostojne Slovenije nastalo 150 novih občin. Pogoj pet tisoč prebivalcev oziroma pod izjemnimi pogoji dva tisoč, ki je potreben za ustanovitev nove občine, je po njenih besedah definiran izjemno široko in je omogočil arbitrarno odločanje, ta izjema pa je postala pravilo. Tako več kot polovica občin, ki smo jih ustanavljali skozi vsa ta leta, ne izpolnjuje osnovnega kriterija glede števila prebivalcev, je navedla državna sekretarka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.