Slovenija
1 ogledov

Da za vse štiri kandidate

ustavno sodišče sodnik žurnal Žurnal24 main
Mandatno-volilna komisija je podprla vse štiri kandidate za ustavne sodnike – Mitjo Deisingerja, Jasno Pogačar, Jana Zobca in Ernesta Petriča.
Petrič in Zobec sta dobila podporo vseh strank, Deisinger je ostal brez podpore SD in LDS, Pogačarjeva pa brez podpore LDS. Državni zbor bo o kandidatih predvidoma odločal na marčevski seji.

Sporna Deisinger in Pogačarjeva
Kandidati imajo v državnem zboru zadostno podporo (NSi, SLS, DeSUS in Lipa), zato njihove neizvolitve ni pričakovati. Poslanci SD bodo glasovali selektivno, v LDS pa ne bodo podprli Pogačarjeve in Deisingerja, ki mu očitajo predvsem nejasen odgovor na vprašanje, kako bi ravnal, če bi ustavno sodišče odločalo o kazenskem zakoniku, pri pripravi katerega je sodeloval tudi sam. V SD so napovedali, da bodo o kandidatih glasovali selektivno.

Kandidati kandidirajo za mesta prof. dr. Mirjam Marjete Škrk in prof. dr. Janeza Čebulja, ki jima je mandat potekel 30. oktobra 2007, prof. dr. Zvonka Fišerja, ki mu je mandat potekel 17. decembra 2007, in prof. dr. Franca Grada, ki ga je na lastno zahtevo s 1. februarjem 2008 razrešil parlament.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.